середу, 28 квітня 2021 р.

В наших писанках Великдень дзвоном трепетним луна

 


  Великдень. Хтось відзначає його раніше, хтось пізніше, але головне те, що усіх нас об'єднує віра, традиція, бажання бути добрішими і творити добро на цій землі. Незмінним символом свята являється писанка чи крашанка. А що ж вона символізує? Для чого щороку мами, бабусі фарбують яєчка, освячують їх?

       Історія дуже давня, але дуже цікава...                         

Звичайно, що пов'язана вона з життям Ісуса Христа. Говорять, що нібито, коли Він воскрес, його учні розійшлися по світу, сповіщаючи, про Його воскресіння. Марія Магдалина вирішила прийти з цією новиною до римського імператора Тиверія. Але ж не прийнято ходити до правителів без подарунків. Жінка була дуже бідною. Тому єдине, що вона взяла з собою, це куряче яйце. Споконвіку воно вважалося символом життя, світу, усього живого. Коли ж Марія розповіла про воскресіння Христа, імператор злісно засміявся і промовив: «Це так, само неможливо, як цьому білому яйцю стати червоним!» Може, Тиверій хотів ще щось додати, але не встиг. Яйце вмить стало червоним!..

 Ця історія настільки сильно запала в душі людей, що навіть дотепер напередодні Великодня працівники бібліотеки-філіалу №3 пропонують разом фарбувати, розписувати, прикрашати яйця!

 Великодня писанка – це справжній сімейний талісман, який споконвіку захищав його власника від злих сил і хвороб. Таке значення писанкам давалося здавна. Ще до появи християнства наші предки розписували все, що потрапляло їм під руку – одяг, посуд, стіни і багато іншого. Розписи мали ритуальний характер і повинні були нести захисну, а також родючу функцію. Ця традиція, якої більше 10 тисяч років, передалася і писанкарству.

 Українська писанка є шедевром декоративно-ужиткового мистецтва. Виготовляють писанки окремі люди, оскільки ця праця клопітка, вимагає терпіння, зосередженості, а також знань символів, які зображаються на пташиних яйцях.

 Писанки усієї України не схожі між собою, вони різняться нанесеними елементами і символами. Найскладніша для розуміння писанка Гуцульщини, яка насичена різною інформацією про життя і вірування людей. Проте значення кольорової гами та символіка подекуди збігається в різних регіонах України, оскільки всі українці бажали для себе доброї долі, миру, спокою, здоров’я, доброго урожаю.

 Існує чотири основних види: крапанки, дряпанки, крашанки та писанки. Кожен вид має свої особливості та правила виготовлення.

Крашанки. Це найпростіший спосіб виготовлення фарбованих яєць. Раніше для їх приготування господині збирали лушпиння від цибулі та варили в ньому яйця (інколи для декору до яйця прив’язували листочки петрушки чи дрібні листочки смородини, які залишали на готовому яйці білі відбитки-листочки). Також як барвники використовувались відвари трав, кори дерев.

Крапанки. На яйце наносять писачком воскові краплі та занурюють у світлу фарбу, потім знов ставлять цятки і занурюють в фарбу темнішого кольору. Коли на крапанці вже будуть цятки всіх бажаних кольорів, загальне тло вкривають темною фарбою (найчастіше темно-вишневою, темно-зеленою або чорною). Після цього віск розтоплюють над свічкою та обережно обтирають яйце від залишків воску м’якою тканиною.

Дряпанка. Якщо у вас немає під рукою писачка, то можна по експериментувати драпанками. Берете крашанку темного кольору та занурюєте її в темну фарбу. Як яйце висохне наносите олівцем орнамент та продряпуєте його голкою (шилом чи цвяхом – що є в господарстві).

Писанка. Це найскладніший у виготовленні варіант кольорових яєць, адже потребує майстерності, терпіння та часу. Спочатку олівцем промальовуються основні орнаменти, потім по цим лініям наносять писачком віск, після цього яйце занурюють у фарбу, розтоплюють віск, видаляють його та, за бажання, розписують орнаменти іншими кольорами (можна залишати й білими).

Колектив бібліотеки щиро вітає усіх користувачів з Великоднем!

Свяченого яєчка, доброї паски і сонця окрайчик з Божої ласки!

У мирі та щасті, добрі та любові святкуйте Великдень в родинному колі!



Немає коментарів:

Дописати коментар