понеділок, 26 квітня 2021 р.

Чорнобиль - це територія легенд, похмурих пейзажів і торжества природи...

 Водночас Чорнобиль — це потенційне місто-музей міжнародного рівня, пам’ятка величезної техногенної катастрофи. Відвідати це місце хоча б один раз варто всім, переконані деякі колишні його жителі. Відвідати й жити далі так, щоби на землі не з’являлося нових «мертвих» міст!

 У день 35-річчя Чорнобильської трагедії колектив бібліотеки-філіалу № 3 вирішив нагадати відомі й розповісти нові факти про те, чому Чорнобиль назвали Чорнобилем?

 Чи знаєте Ви, що Чорнобиль – одне з найдавніших міст Київської Русі, якому вже понад 820 років?

 Поліські землі здавна приваблювати людей своїми природними багатствами: повноводні річки та густі ліси давали вдосталь їжі, деревини та захищали від нападів ворогів. Літописи свідчать, що північні та північно-західні території Київського князівства вже в Х столітті були вкриті мережею міст, поселень та феодальних замків. Найбільш заселеними були береги річок Прип’ять, Тетерів, Ірпінь та Уж.



 Вперше назва Чорнобиль зустрічається у 1193 році в Іпатіївському літописі, де вказано, що поблизу міста полював князь Ростислав: «Князь Вишгородський і Туровський Ростислав – син Великого князя Київського Рюрика – їхав з ловом від Чорнобиля до Торцийського». Саме 1193 рік вважається початковою точкою літочислення міста, тож цьогоріч йому виповнилося 828 років.    

 Водночас, у Лаврентіїському літописі в записі під 1127 роком згадується найпівденніше місто Полоцького князівства – Стрежів (від «стерегти»). У літописах збереглися записи про містечко Стрежів. Відомо, що він розташовувався на правому березі Дніпра, але де конкретно перебував, ніхто не знає. Відповідно до літописів, відомо, що в Стрежеві був побудований княжий палац, який знаходився на берегах річки Прип'ять. Дослідники вважають, що назва Стрежів походить від слова «страж Дніпра», можливо, був прикордонним містечком. Ймовірно, місто постійно піддавався нападом ворога, і ось після чергової битви воно було повністю знищене, залишилися тільки поля з чорнобильником. Історики вважають, що згодом його і було перейменовано на Чорнобиль.

 Є різні думки, міфи, легенди які дають зрозуміти, чому Чорнобиль назвали Чорнобилем?

 Щодо самої назви міста, існують різні гіпотези її походження. Найбільш поширена – від слова «чорнобильник», як у давнину називали цілющу рослину полин. Справа в тому, що дана рослина дуже поширена в цій місцині, де засновували місто. Полин тут буквально розростається цілими полями. Його можна зустріти і зараз.



 Іншу версію пов’язують з традицією корінних жителів носити одяг чорного та білого кольорів. Проте найбільш цікавою є згадка Геродота про країну меланхленів, яка існувала в І тис. до н. е. і розташовувалася вище впадіння річки Тясмин у Дніпро. Меланхлени (з грец. – «чорноодягнуті» або чорноплащники) полюбляли одягати чорні короткі плащі, і, на думку дослідників Русі, міста Чорнобиль та Чернігів отримали свої назви саме завдяки цьому давньому звичаю.

 Ще одна версія, пов'язана з біблійною міфологією. Аварія на ЧАЕС стала причиною містичних легенд і домислів. Старовіри схиляються до версії, що катастрофа була визначена. Біблія говорить, що полин є символом покарань Господніх, суду Божого над неслухняними. Про це згадується в Новому Завіті, в Одкровенні Іоанна Богослова: «І засурмив третій Ангол, і впала з неба велика зірка, палаючи, як смолоскип, і впала на третину річок та на водні джерела. А ймення зорі тій «полин», і третина води, стали як полин, і багато з людей повмирали з води, бо вона стала гіркою». Представники біблійної міфології схиляються до того, що катастрофа 86-го - це пророцтво древніх - «чорна бувальщина» - предвісник біди, а полин (трава, яка має гіркий присмак), часто асоціюють з отрутою. Власне що і сталося, коли радіонукліди осіли на територію «отруїло» і води і саму місцевість.


 Існують і інші, не менш цікаві варіанти походження і значення слова «Чорнобиль». Звичайно ж, позитивного підтексту в них мало. Хтось розшифровує назву як «поїдений хробаками", хтось - «чорна кров»..., хтось бачить в катастрофі покарання за діяння секти, яка влаштувалася тут у другій половині 18 століття і проповідувала пришестя антихриста і швидкий кінець світу…

 У XX столітті місто Чорнобиль, став відомим на весь світ після катастрофи на атомній станції в 1986 році. Ця подія увічнила місто. Тепер Чорнобиль асоціюється з радіацією, вибухом 26 квітня на АЕС, мутантами, зомбі і іншої містикою.


 Чорнобильська зона відчуження – це величезний пам’ятник руйнівній силі атомної енергії. Вона не прощає людині недбалості та зневажливого ставлення, і екскурсія в Чорнобиль є найкращою можливістю переконатися в цьому, а також поглянути, як швидко природа відновлюється там, звідки йде людина. 







 


Немає коментарів:

Дописати коментар