пʼятницю, 23 квітня 2021 р.

23 квітня-Всесвітній день книги і авторського права

 


 Всесвітній день книги та авторського права було проголошено на 28-й сесії ЮНЕСКО 15 листопада 1995 р. (Резолюція № 3.18) в Парижі. Традиційно його відзначають 23 квітня, вшановуючи не тільки її величність Книгу, а й авторські права письменника. Цей День обраний на честь трьох геніїв світової літератури – Вільяма Шекспіра, Мігеля де Сервантеса та Інка Гарсіласо де Веги. На обрання дати святкування вплинула і традиція, що існує у Каталонії, де 23 квітня на день святого Юрія, кожному дарують троянду за куплену книгу.  

 Сьогодні Всесвітній день книги святкують у 190 країнах світу. Бібліотека-філія №3,долучилась до святкування. В усьому світі цього дня купують, дарують, читають книжки. Це свято кожного з нас – видавця та автора, перекладача та дизайнера, редактора та читача, усіх, хто не уявляє свого життя без книги – працівників бібліотек, книгарень, друкарень, видавництв.

 2020 рік, безперечно, був непростим для книжкової галузі в Україні. Через пандемію був скасований “Книжковий Арсенал”, BookForum перевели в онлайн-формат, не відбулися також десятки інших фестивалів, презентацій і зустрічей з письменниками. Але на тлі всіх цих викликів для культури й загальної непевності, у нас не зникла, а навпаки, зросла потреба у книжках.

 Пропонуємо вашій увазі цікаві рейтинги книжкових видань в Україні,які створили для нас українські письменники, видавці, перекладачі, ілюстратори, журналісти, упорядники й редактори. Подякуймо їм за ще один наповнений сенсами рік! Відвідувачів бібліотеки запрошуємо "посмакувати" новими виданнями художньої літератури, що відповідають усім смакам читачів і відкрити для себе імена письменників, які нещодавно прийшли до сучасної літератури! 

  «Амадока» Автор: Софія Андрухович. Видавництво: Старого Лева

  Понівечений до невпізнаваности в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману "Амадока" тільки дивом залишився живим. Чоловік не пам'ятає свого імені, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його і віднаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити дива…

  "Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР"

Видавництво: Vivat. Автор: Вахтанг Кіпіані

 Ця книга — правда про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса. У книжці зібрано архівні документи з кримінальної справи Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів.

  "Загублений острів. Книга репортажів з окупованого Криму"

 Автор: Наталя Гуменюк. Видавництво: Старого Лева.

 Це збірка репортажів з окупованого Криму, куди відома журналістка Наталя Гуменюк їздила упродовж 2014–2019 рр. У книжці — справжні історії і трагедії людей, життя яких кардинально змінилося після 2014 року, бо відтоді хтось із кримчан живе в окупації, а хтось — просто в іншій країні. То яка ж їхня неприхована правда?

 «Файні товсті дівки, йо!»    

Автор:Тетяна Стрижевська

 Повість про зародження перших почуттів. Тематика книги Література для дітей, 10+, почуття, пригоди,абсолютно сучасні дівчатка! Вони знають геть усе про моду…

 Кожна нова книга у бібліотеці - це подія, таємниця і знайомство, здатне принести  задоволення. Нехай придбана у цей день нова книжка стане її власнику справжнім другом і порадником.

Немає коментарів:

Дописати коментар