середу, 21 квітня 2021 р.

Земля - наш спільний і єдиний дім

 


Щоб берегти землю, природу,

Треба її полюбити,

Щоб полюбити, треба пізнати.

Пізнавши – неможливо не полюбити.

М. Пришвін

Матінка-Земля. Цей вираз ми не рідко чуємо в нашому повсякденному житті і використовуємо його в нашому спілкуванні. Що він означає і що ми в нього вкладаємо, - буквально зображено в самому формулюванні і формі подібної фрази. Земля - наша годувальниця, наш спільний дім, в якому створені Богом для нас абсолютно унікальні умови, що дозволяють нам не тільки виживати, але й насолоджуватися життям у всій її красі і різноманітності.

Так, офіційно, починаючи з 2010-го року в наших календарях на міжнародному рівні з’явився знаковий День - Всесвітній день Матері-Землі, який відзначається 22-го квітня.

У резолюції Генеральної Асамблеї ООН № A/RES/63/278, яка була затверджена з цього приводу в 2009-му році відзначалося, що термін «Матінка-Земля» досить поширений в різних культурах і загальноприйнятий у більшості країн світу, він відображає чіткий взаємозв’язок між нами і нашою планетою. 

 Земля – колиска людства. Вона носить на собі океани, хмари та їхні тіні, розкривається джерелами, пускає в небеса птахів, вбирає в себе всі сніги й дощі, дає всьому життя. Наше спільне щастя – жити на планеті Земля, у цьому дивосвіті природи, спілкуватися з нею. Її краса не може не бентежити душу.

 Україна – одна з найкрасивіших територій на Планеті, сповнена локаціями, вражаючими своєю неповторністю. У кожній області знайдеться озеро, замок, печера, дендропарк або захоплюючий краєвид.

 Працівники бібліотеки-філіалу №3 хочуть познайомити своїх користувачів з одним із чудес української землі – «Кам’яне село».

Камінне Село  (Кам'яне Село) — геологічний заказник місцевого значення. Розташований на схід від села Рудня-Замисловицька Олевського району Житомирської області

 Багато каменів дійсно обрисами нагадують сільські будинки, тут є свій «майдан» зі «школою», і навіть «церква». Найчастіше туристи відвідують камінь зі «слідами Бога», до нього спеціально приставлена драбина. За повір'ям, «слід» цей дає паломникам здоров'я і здійснення бажань.

Його називають українським Стоунхенджем не лише на батьківщині, а й по всьому світу. Відноситься «Камінне село» до пам’яток природи України, славиться невимовною красою та містичною атмосферою, що витає у кожному куточку урочища. Заказник займає 15 га. 

 Навколо виникнення «Кам’яного села» ходить багато міфів та легенд. За однією з них, на місці урочища стояло багате село. Одного разу там проходив старий бідняк, який попросив хліба у господаря ошатного будинку, а той просто відмахнувся від нього. Старець лише посміхнувся та пішов геть. Тим бідняком був Господь, який спустився на землю. Вийшовши за межі села він озирнувся, і негостинні будинки було покарано — вони перетворились на брили каміння, що зберегли їх обриси й дотепер. А на одному з каменів, де відпочивав Господь, залишився слід стопи.

   За іншим повір’ям на місці урочища відбувалась битва між Богом та Дияволом. Нечисту силу було переможено після довгої боротьби і Сатана відправився в пекло, ну а Бог вознісся на небо. Про це дійство свідчить той самий «Камінь Бога» з відбитками його стоп, що є в урочищі. Вода, яка заповнює сліди, тепла навіть взимку. За легендами, той хто ступить босоніж в ту воду, помолодіє та обов’язково здійснить мрії.

Крім зцілення за допомогою «Божого каменю», кожен охочий може перевірити свою чистоту, спробувавши протиснутися крізь щілину між «Божим» і «Диявольським каменем». Вважається, що грішник може застрягти.

 Британський професор Е. Джонс знайшов зв’язок Стоунхендж з урочищем «Кам’яне село» і стверджує, що український заказник також має позаземне походження. За його словами, ці дві пам’ятки зв’язані та є своєрідною платформою для НЛО. Думка спірна, проте українські камені все ж таки викликають багато питань у вчених з усього світу — до сих пір не вдається визначити їх вік, а взяті проби свідчать про наявність матеріалів, що характерні для метеорів.

 У День Матері-Землі ми пропонуємо усім приєднатись до цього  свята і відвідати своє маленьке чудове місце сили, яке ви любите та оберігаєте.


Немає коментарів:

Дописати коментар