вівторок, 13 квітня 2021 р.

Зробимо планету щасливою (до Дня довкілля)

 


 Що таке щастя? Як жити в гармонії з самим з собою та навколишнім середовищем? Як навчитися не лише споживацького способу життя, а й виховати в собі вміння віддавати природі повагу та любов. Та й коли востаннє Ви були в лісі, чи на річці? Чи помічали купи сміття, згарища, знищені водойми. Мабуть, такі запитання здаються дивними, а то і недоречними.  Але поступово люди починають усвідомлювати, що природа не лише обдаровує нас, а й просить про допомогу. Тож дуже важливо вчитись самим і власним прикладом вчити наших дітей усвідомлювати своє призначення в природі – бути справжнім, розумним господарем  природного багатства.

 Життя людей тісно пов’язане із станом довкілля. Глобальна екологічна криза набула системного характеру. Людство дедалі більше усвідомлює необхідність перетворення свого життя на безпечне, здорове, радісне. Для цього людині потрібне блакитне небо, чисте довкілля. Наше завдання – не шкодити планеті Земля, вчитися заощаджувати її ресурси, дбати про своє майбутнє та долю майбутніх поколінь, мешканців Землі.

 Любові до всього, що живе з людиною поруч, ми вчимося з дитинства.

Вчимося у батька, у матері, вчимося у всіх, хто нас оточує, вчимося у всіх добрих людей, вчимося за порогом рідного дому — в полі, в лісі, на річці; пізнаємо науку, коли читаємо книги, сидимо біля телевізора і комп’ютера.

 Але найбільше ви одержите від власного спілкування з природою, власних спостережень. І тоді дуже скоро помітите, як з року в рік стаєте багатшими, мудрішими, щасливішими.

 Природа — це життя. Вічне, таке прекрасне, таке цікаве і загадкове, що скільки б ми його не вивчали, — таємниці завжди залишаються, і скільки б не милувалися його красою, — воно завжди приноситиме радість. От тільки слід свято берегти це життя.

 Людина приходить у світ і отримує безкоштовно у спадок неоціненні дари: землю, води, багатства надр, великі і малі річки, гори і безкраї рівнини, неповторні ландшафти, ліси, квіти, щедрі плоди землі, що годують нас.

Все це належить нам, людям.

Все це — наш з вами дім.

Бережіть його!

«Зробимо планету щасливою – і самі будемо щасливими!» 

 Бібліотечні працівники філії №3,підібрали для експозиції літературу, яка аргументовано доводить, що саме в долі природи – доля людської цивілізації. Переглянути книжкову виставку можна також і в електронному форматі.


Немає коментарів:

Дописати коментар