понеділок, 15 червня 2020 р.

16 червня -День свіжих овочів



    Вважають, що консервовані та заморожені овочі та фрукти менш поживні, ніж свіжі. Але це не завжди так.
Не секрет, що продажі консервованих і заморожених продуктів в останні місяці зросли, і причина цього зрозуміла — ми намагаємося запастися їжею, щоб не ходити зайвий раз в магазин. Збільшилися навіть продажі морозильних камер.
Але ж нам завжди говорили, що фрукти та овочі корисніше їсти свіжими. Чи шкодимо ми здоров'ю, забиваючи холодильники консервними банками та пакетами із замороженими продуктами?

    Щоб правильно відповісти на це питання, варто розуміти: фрукти й овочі найбільш поживні й корисні, коли вони дозрівають, у момент збору врожаю, підкреслює Фатіма Хачем, старший співробітник з питань харчування Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.
   Як тільки яблуко зірвали з дерева, як тільки моркву висмикнули з землі, починається процес погіршення поживних і енергетичних властивостей, оскільки головні їхні джерела для яблука або моркви — дерево або земля.
"Ті овочі, які ми купуємо для того, щоб приготувати, на той час, коли опиняються на полицях магазинів, вже втрачають частину своєї поживної цінності", - говорить Хачем.
Після того, як плід зірвали, він продовжує використовувати власні поживні речовини, розщеплюючи їх для підтримки життя клітин.
   І деякі з цих речовин особливо вразливі. Вітамін C, наприклад, допомагає людському організму засвоювати залізо, знижувати рівень холестерину й захищати від вільних радикалів, особливо чутливий до наявності кисню і світла.
Замороження уповільнює процес зниження поживності продукту, але швидкість, з якою втрачається ця поживність, сильно різниться у різних овочів і фруктів.
   У 2007 році Діана Барретт, колишній дослідник з Каліфорнійського університету (Девіс), зробила аналітичний огляд численних наукових робіт про поживні властивості свіжих, заморожених і консервованих овочів і фруктів.
   Вона виявила, що шпинат, наприклад, втрачає 100% свого вітаміну C вже через сім днів, якщо зберігається при кімнатній температурі 20 градусів за Цельсієм. При зберіганні в холодильнику губляться 75%.
   А ось морква втрачає тільки 27% вітаміну C за тиждень зберігання при кімнатній температурі.
Морква - лідер зі зберігання вітаміну С при кімнатній температурі
"Листки шпинату дуже тонкі, вони втрачають більше вологи, більше страждають від підвищення температури, ніж та ж морква, яка щільніша", - пояснює Барретт.
При цьому всі інші овочі, за дослідженням Барретт, втрачали суттєво менше запасів вітаміну C після заморозкиі - навіть шпинат втратив всього 30% цього вітаміну.

Причина в тому, що заморозка гальмує процес окислення, через що усі фрукти та овочі набувають згодом коричневого кольору.
                                    Швидка заморозка
Заморожена продукція - це відносно недавнє нововведення в харчовій промисловості.
Візьмемо, наприклад, заморожений зелений горошок. Сьогодні процес його виробництва (від збору врожаю, перевезення на фабрику, миття, очищення від стручків до безпосередньо заморозки) - всього лише трохи більше двох годин. У 1970-х на це йшли б дні.
"Порівняємо це зі свіжими овочами: їх збирають, доставляють на пакувальне підприємство, упаковують, сортують, відвозять продавцям - і тільки після цього вони стають доступними для покупців", - розповідає Річард Херроу, гендиректор Британської федерації виробників заморожених продуктів.
"У 99% випадків це займає більше часу, ніж процес обробки і заморозки зеленого горошку".
Сьогодні овочі та фрукти заморожують майже одразу після збору
   Ви, мабуть, уже зрозуміли, що швидкість вкрай важлива у виробництві заморожених продуктів: як тільки плід зривають з дерева або викопують з землі, починається гонитва проти часу.
За останні кілька десятиліть технологічні інновації серйозно скоротили тривалість цього процесу.
    Той же горошок, за словами Херроу, піддається швидкому заморожуванню у металевому лотку з решіткою замість дна, а під лотком швидкісні вентилятори женуть вгору холодне повітря, і таким чином горошини ніби підтримуються на повітряній подушці.
    Після цього горошок поміщають на холодне зберігання доти, поки не підійде час упаковування. Більшість овочів заморожують так само.
    Є, утім, одне важливе застереження. Перед самим заморожуванням горошок очищають від стручків. Під час цієї процедури його декілька хвилин нагрівають до високої температури.
     Це роблять для того, щоб деактивувати непотрібні ферменти, робота яких небажано впливає на зовнішній вигляд продукції — її колір і структуру, вказує Барретт.
Водночас нагрівання знижує вміст поживних речовин в продукті.
                                          А що в банці?
Утім, усі ці втрати в поживності бліднуть у порівнянні з тими, що відбуваються при значно інтенсивнішому підігріванні перед консервуванням продуктів, які повинні опинитися в металевій банці, підкреслює Барретт.

                         Три причини вживати більше свіжих овочів
                                Аби залишатися молодим і сильним

Овочі та фрукти містять основні вітаміни, мінерали та інші поживні речовини, які потребує організм людини. Споживання свіжих овочів допомагає покращити обмін речовин, у т.ч. й жирів, а також знизити вміст холестерину у крові.
Чим саме збагачують організм свіжі овочі:
                            ВІТАМІНИ
Низькомолекулярні сполуки, які організм людини не може продукувати у достатній кількості, через що вони повинні надходити з їжею. Нестача таких сполук знижує активність імунної системи, що ускладнює лікування хвороб та самопочуття.
   Організму людини необхідні, щонайменше, 13 різних вітамінів. Вони містяться абсолютно у всіх видах овочів: морква, капуста, буряк, солодкий перець, редис, часник, цибуля, зелень тощо.
Нестача вітамінів провокує низку хвороб і розладів у роботі організму й може призвести навіть до смерті.
                          КЛІТКОВИНА
Допомагає роботі травної системи. На клітковину багаті фрукти, овочі, цільнозернові продукти, висівки, насіння, горіхи, соя і бобові.
Ці продукти збагачують організм поживними речовинами і надовго втамовують голод, тож їх рекомендують вживати людям, які обожнюють добре попоїсти, але хочуть позбутися надмірної ваги.
   За даними МОЗ України, регулярне вживання багатої на клітковину їжі суттєво знижує ризики появи серйозних хвороб (серцево-судинної системи, діабету 2-го типу, ожиріння і деяких видів раку) та передчасної смерті. Середня добова норма клітковини - близько 25 г на день.
                        АНТИОКСИДАНТИ
Зменшують запалення, можуть запобігти ризику серцево-судинних захворювань і раку та уповільнюють процес старіння організму.
Містяться у моркві, солодкому перці, помідорах, різній зелені (петрушка, щавель, шпинат, салат), броколі, горіхах, кукурудзі, цибулі й часнику.
До слова, якщо можливості з’їсти саме свіжі овочі немає, фахівці радять надавати перевагу замороженим, а не консервованим овочам.
  Бажаємо Вам смачного, особливо сьогодні! Насолоджуйтесь свіжими овочами та фруктами усією родиною та приєднуйтесь до невеличкої розваги.


                     Загадки про овочі
Той, хто їсть його, той знає –
Всіх мікробів він вбиває.
Овоч цей корисний дуже,
Та від нього сліз калюжа.
(Цибуля)

З мене листя обдирають,
Мене квасять, в борщ кидають,
В пирогах мене печуть
І в салат мене січуть!
(Капуста)

В діжці ми їх засолили,
А тоді всю зиму їли.
Солоненькі та хрумкі
З пухирцями _ _ _ _ _ _.
(Огірки)

В діжці ми їх засолили,
А тоді всю зиму їли.
Солоненькі та хрумкі
У пупирцях _ _ _ _ _ _.
(Огірки)

Борщ із нього варить ненька,
В нього шкурочка тоненька,
Солодкуватий він на смак,
Фіолетовий _ _ _ _ _.
(Буряк)


Помаранчева і гарна,
У землі сиджу не марно:
Соковита, солоденька,
Вже я стала чималенька.
Собою пригощу дитину.
Хай корисну з’їсть _ _ _ _ _ _ _ _.
(Морквину)

У землі вона зростає
І брунатний колір має.
Її смажать і печуть,
Її варять і товчуть.
Овоч цей всі люблять дуже,
Як же він зоветься, друже?
(Картопля)

Під землею народилась
і для борщику згодилась.
Мене чистять, ріжуть, труть,
смажать, варять і печуть.
 (Картопля)

Зелений чуб, червоний бік,
Смачний із нього чавлять сік.
Ґадзині варять з ним борщі,
Росте в городі на кущі.
(Помідор)

У темниці виростає
та біленькі зубки має.
Хоч гіркий він і пекучий,
та корисний і цілющий.
(Часник)

                     Загадки про фрукти

 На смак чудова, жовта, медова,
Їсть її малий Павлуша.
Здогадались, що це? _ _ _ _ _.
(Груша)

В нас деревина така у дворі,
Фрукт цей з дитинства дають дітворі,
Корисне, доступне та дуже смачне,
Багате залізом та поживне.
(Яблуко)

Соковите, червоненьке,
Круглобоке, солоденьке.
(Яблуко)


Сонечко маленьке,
Кисло –солоденьке.
На частинки поділю
Своїх друзів пригощу.
Здогадалися, що це?
Корисне, з вітаміном "С"?
(Апельсин)

Ця жовтогаряча пані
В бархатистому жупані.
І солодка, і пригожа
На компот й варення гожа.
(Абрикоса)

Цього фрукту по шматку
В чай добавлю для смаку.
Запашистий та кисленький,
Наче сонечко жовтенький.
(Лимон)

Він солодкий, соковитий,
Сонцем півдня він налитий,.
Не росте цей фрукт у нас
Товстошкурий _ _ _ _ _ _.
(Ананас)

Чи то жовта,
Чи то синя
Соковита господиня.
Чи то сонце,
Чи то злива —
Пригостить нас влітку...
(Слива)








Немає коментарів:

Дописати коментар