пʼятницю, 3 березня 2023 р.

Рідна мово, поетична й пісенна

 

 Сила слова безмежна! Особливо, коли воно живе, іскристе, емоційне, яскраве. Тоді воно здатне творити чудо і хвилювати найтонші струни людського серця. Мова – це душа народу, енциклопедія людського досвіду. Це найдорожчий скарб, виплеканий у пісні, в переказі й переданий нам десятками попередніх поколінь.
 Мова не існує сама по собі, вона функціонує і розвивається тільки в людському суспільстві. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання довкілля, передачі життєвого досвіду. Сьогодні у світі існує близько 6000 мов. На жаль, майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення.
 Про важливість спілкування рідною мовою співробітники бібліотеки-філії № 3 говорили з учнями 4-В класу ЗЗСО №37.
Діти прослухали цікаву інформацію про різні мови світу, діалекти, а також про нелегкий шлях української мови. Після цього всі охочі взяли участь в літературній  вікторині, в якій згадали головних героїв відомих казок та їх пригоди.
 Звісно ж, як же без обговорення улюблених книг? Адже читання дуже важливе для вдосконалення мови, розвитку вміння формулювати свою думку. Діти розповіли про своїх улюблених письменників, твори яких їм найбільше сподобалися.
 Учні 4-В класу також вивчили вірші про рідну мову та із задоволенням продекламували їх.
 Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові. Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар