середу, 29 березня 2023 р.

Світ змінюється на краще, коли ми читаємо

 «Читання - це віконце, через яке діти бачать і пізнають світ і самих себе» 

В.О. Сухомлинський.

 Книжки розкривають нам дивовижний і чудовий світ, знайомлять із прекрасними людьми. Книга – це безперервний діалог у часі та просторі. 

 27 березня в усіх дитячих бібліотеках країни розпочався Всеукраїнський тиждень дитячого читання.

 Сайт «Букмоль» оприлюднив 17 аргументів на користь дитячих книжок, укладених Шведською академією дитячої книги (the Swedish Academy for Children’s Books). Організація складається з 18 «дитячих» письменників і художників, яких обирають що п’ять років, та яка ставить на меті поширювати хорошу літературу серед дітей і підлітків. Список очевидних «плюсів» дитячої книжки переклали кількома десятками мов, проілюстрував його відомий дитячий письменник Свен Нордквіст.

Наведемо декілька з наведених аргументів:

- Книги розважають і захоплюють. 

- Книги розвивають і збагачують нашу мову.

- Книги живлять уяву і вчать мислити образами.

- Книги ставлять нові й цікаві запитання, які спонукають нас міркувати.

- Книги розвивають мислення. 

- Книги дають знання про інші країни, те, як у них живуть інші люди, про природу, технології, історію і все під сонцем, що тільки може нас зацікавити.

- Книги розвивають здатність співпереживати. 

- Книги дають нагоду замислитися, що таке «правильно» і «неправильно», «добре» і «погано».

- Книги можуть пояснити реальність і допомогти нам зрозуміти, як у світі все пов’язано.

- Книги доводять, що не завжди існує лиш одна відповідь на запитання, і що на більшість речей можна поглянути з різних точок зору.

- Книги допомагають зрозуміти себе. 

- Водночас книги допомагають усвідомити, що ми всі різні. 

- Книги складають компанію, коли ми почуваємося самотніми. Їх легко носити з собою і можна читати будь-де. Їх також можна безплатно взяти в бібліотеці.

На Всеукраїнський тиждень читання до бібліотеки завітали наймолодші її відвідувачі учні 1-Д класу ліцею № 17 «Інтелект».




 Перше знайомство з бібліотекою для дітвори було загадковим і казковим: подорожували її відділами, читали зворушливу історію зі зворушливими ілюстраціями і щасливим закінченням, розглядали гарно ілюстровані книги та журнали. Цікавим доповненням до зустрічі стала казкова відеовікторина, а гра «Телеграма від казкового героя» допомогла пригадати веселі, чарівні казки та відомих персонажів. 



Немає коментарів:

Дописати коментар