четвер, 16 березня 2023 р.

Наш земляк-автор найвідомішого шпигунського роману (до 120 - річчя від дня народження Дольд-Михайлика)

 


 Повноцінна література не може існувати без детективного, пригодницького жанру. Масового читача вабить – таємниці, розслідування, гонитви, стрілянина та, звісно, яскрава романтична сюжетна лінія. Різновидом детективу є шпигунські романи, пік популярності яких припав на період Холодної війни між Сходом і Заходом.
  Мабуть, найвідомішим прикладом шпигунського жанру в літературі (та й то завдяки екранізаціям) є цикл британського письменника Яна Флемінга про агента MI-6 Джеймса Бонда. Свої зразки шпигунського роману мала й тогочасна українська література. Насамперед, це твори Юрія Дольд-Михайлика, написані раніше від циклу Юліана Семенова. Свій цикл про Штірліца, що складається з 14 творів, він створив пізніше – з середини 60-х до кінця 80-х. 
Народився Юрій 17 березня 1903 року в Бутенках Кобеляцького району Полтавської області у родині залізничного сторожа Петра Михайлика. Частку "Дольд" до свого прізвища він додав пізніше, вже активно займаючись літературною діяльністю.
Початкову школу закінчив у рідному селі. Пізніше було Кобеляцьке комерційне училище. З 16 років почав заробляти на хліб сам, спочатку працюючи у ближніх селах лектором-бібліотекарем. А з 1922 року юнак став журналістом — він друкувався на сторінках Катеринославської окружної селянської газети "Зірка".   
 Юрій Дольд-Михайлик написав чимало романів, повістей, кіносценаріїв. Та найбільшу популярність йому приніс шпигунський роман «І один у полі воїн», який він написав у 1956 році українською мовою.

 Згодом світ побачив новий твір автора – друга частина роману під назвою «У чорних лицарів».

Ці романи, а також «Над Шпреє клубочаться хмари» (третя частина, 1965 рік) полонили читачів. Вони із захопленням читали про пригоди розвідника Григорія Гончаренка (він же – Генріх фон Гольдрінг).

  У 1960 році за мотивами  роману «І один у полі воїн» на Київській кіностудії імені Довженка зняли художній фільм під назвою «Далеко від Батьківщини», який став абсолютним лідером кінопрокату. Його переглянуло 42 мільйони глядачів!
17 травня 1966 року у Києві від раку легенів помер 63-річний Юрій Дольд-Михайлик, предтеча української пригодницької розвідницької ("шпигунської") літератури.         
 Завітайте до нашої книгозбірні,та ознайомтесь із творами автора. 



Немає коментарів:

Дописати коментар