неділю, 12 березня 2023 р.

«Я вірю у величне майбутнє України…» В.Вернадський

 

 Володимир Вернадський прославився на весь світ як непересічний філософ, мислитель світового рівня, природознавець, засновник цілої низки нових галузей світової науки – геохімії, біогеохімії, радіогеології. Життя Вернадського було тісно пов’язане з Україною. Він належав до патріотів України та передбачав щасливе майбутнє українського народу, який обов’язково посяде гідне місце в Європі та світі.

 Вчений походив з давнього освіченого українського роду. Його предки по батьківській лінії воювали у війську Хмельницького, а по материній – належали до козацько-старшинської верхівки. Прадід навчався в Переяславському колегіумі та Києво-Могилянській академії. Дід служив штаб-лікарем в армії. А батько після закінчення Київського університету Святого Володимира працював викладачем у Петербурзі, Харкові й Москві. Саме батько мав величезний вплив на розвиток сина: він прищепив Володимиру інтерес і любов до українського народу, його історії та культури. Згодом у всіх автобіографіях Володимир Вернадський підкреслював своє козацьке походження.

 За своє життя Вернадський зробив чимало серйозних відкриттів в найрізноманітніших областях. Зокрема, він започаткував нову науку – радіогеологію, а також ряд теорій, серед яких і вчення про біосферу та ноосферу - якісно новий, вищий ступінь розвитку людського суспільства. Справжнє значення цієї науки повністю розкривається лише нині, коли екологічні проблеми критично загострилися.

 Володимир Іванович мав стійку громадянську позицію та щиро вболівав за долю українського народу. Жовтневі події 1917 року застали вченого в Полтавській губернії. Після революції українські вчені вирішили створити свою Академію наук, а його запросили до Києва для розробки проєкту про заснування Української академії наук. Згодом Комісія подбала про створення Ботанічного саду для Києва, Геодезичного інституту, розробила Статут академії. У жовтні Вернадський став першим президентом УАН.

 У ці роки Володимир Іванович зробив великий внесок й у створення Всеукраїнської національної бібліотеки. На 1923 рік у бібліотеці накопичилося понад мільйон видань книжкового фонду. Ця бібліотека й зараз височіє у Києві, і названа вона на честь Вернадського.

 Науковець користувався заслуженим авторитетом за кордоном і брав активну участь у міжнародному науковому житті. При цьому світова наукова громадськість шанувала Вернадського значно більше, ніж радянська влада: він був професором Лондонської Школи слов'янських студій, членом Академії наук у Парижі, Чеської Академії наук і мистецтв, дійсним членом Наукового товариства імені Шевченка з 1903 року. Можновладці добре знали погляди вченого, опозиційні до більшовицької влади, але мирилися з цим, бо Вернадський був надто великою постаттю в науці.

 Володимир Вернадський  - це видатний вчений із світовим ім'ям. Його дослідження випередили свій час, а його ідеї багато в чому були пророчими.

 Детальніше  ознайомитися з досягненнями великого українця запрошуємо до бібліотеки-філії №3.


Немає коментарів:

Дописати коментар