понеділок, 31 травня 2021 р.

Ні тютюну і палінню - ми здорове покоління

 


   Всесвітній день без тютюну встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Відзначається щорічно 31 травня з метою зниження поширеності тютюнової залежності серед населення. Цей день покликаний нагадати про шкоду куріння, закликати тих, хто полюбляє палити, покинути цю згубну звичку.

   Колектив бібліотеки-філіалу №3 підготував кілька цікавих фактів про паління. Цікаво знати, що привезений до Європи з Америки тютюн спочатку приживався погано. Щоб збільшити його продажі, торговці говорили про користь куріння для здоров’я тіла і духу. Їх підтримували лікарі та священнослужителі: може, через переконання, а може, і за хорошу винагороду. Вважалося, що тютюном можна вилікувати близько 40 захворювань, а крім того – вигнати нечисту силу.

   Сигарети, як і раніше, входять до числа найпопулярніших товарів у світі.

 Англійське прислів'я говорить: «Курці впускають ворога в свої вуста, який викрадає їх мозок».

«Тютюн, від якого я відмовився вже кілька років, на моє переконання, разом з алкоголем є найнебезпечніший ворог розумової діяльності.» Дюма А.

   Знаменитий А. Алехін,  чемпіон світу з шахів писав, що тільки коли він відучився від пристрасті до тютюну, тоді і отримав світову першість.

   За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІД. Під впливом куріння послаблюється увага, різко знижується здатність до рахунку, значно погіршується пам'ять.

   Нікотин є наркотиком – саме він викликає пристрасть до тютюну і є однією з найнебезпечніших рослинних  отрут.

   Статистика свідчить про те, що куріння є одним із найстрашніших вбивць людини.

   В Україні щоденно курять 42% дорослих чоловіків і 9% дорослих жінок, а серед молоді – 45% юнаків та 35% дівчат. Всього в Україні є майже 6,2 мільйонів активних курців, а це одна третина працездатного населення.

   Ми займаємо 17 місце у світі за кількістю тих, хто курить. Особливо сумна статистика серед молоді: маємо друге місце у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курить більше 30% юнаків і дівчат.

   За кількістю викурених сигарет на одного громадянина (2500 – в рік, 7 – на день). Україна займає теж друге місце.


                                            Щорічно курці отруюють атмосферу:


720 тоннами синильної  кислоти,

384 000 тоннами аміаку,

роблять глобальні викиди нікотину - 108 000 тонн;

тютюнового дьогтю, в якому десятки різних канцерогенів - 600 000 тонн,

більш 550 000 тонн чадного газу

і безліч інших компонентів тютюнового диму.

   У книзі «В полоні ілюзій» академік Ф.Г.Углов пише: «На початку вісімдесятих років тютюновою промисловістю в нашій країні було випущено 378,5 мільярдів сигарет. На їх виробництво витрачено близько:

• 19 тисяч тонн ромової есенції,

• 30 тисяч тонн меду,

• 700 тонн м'ятного масла,

• 70 тисяч тонн паперу вищої якості,

якої вистачило б для видання бібліотеки Життя Чудових Людей з 1000 томів накладом по 150 тисяч примірників кожного тому! 

З кожних 205 осіб, які помирають від інфаркту у віці до 44 років, тільки двоє ... не курці!

                               Будьте здорові та обирайте здоровий спосіб життя!!!


Немає коментарів:

Дописати коментар