понеділок, 24 травня 2021 р.

Не бійтесь заглядати у словник

 



Не бійтесь заглядати у словник:
Це пишний яр, а не сумне провалля;
Збирайте, як розумний садівник,
Достиглий овоч у Грінченка й Даля... 
(М. Рильський) 
  Словники відіграють велику роль у сучасній культурі, у них відбиваються знання, накопичені суспільством протягом століть. Вони служать цілям опису і нормалізації мови, сприяють підвищенню правильності і виразності мови її носіїв. 
 Якщо ми хочемо бути грамотними, то насамперед повинні постійно звертатися до словників. Напередодні Дня слов’янської писемності та культури, хочемо нагадати про їх важливість.
 Вони потрібні всім - від наймолодших школярів до людей солідного віку. Це знаряддя, за допомогою якого ми вивчаємо та вдосконалюємо свою мову.
 Словники - універсальні інформаційні джерела для розуміння того чи іншого явища та найпевніша консультація щодо мовних норм. Словники бувають різні: перекладні, діалектні, граматичні, словники сполучуваності, ідеографічні, семантичні й асоціативні, історичні, лінгвокраїнознавчі, культурологічні, морфемні й словотворчі, зворотні, орфографічні, орфоепічні, синонімічні, словники антонімів, лінгвістичних термінів, іноземних слів, словники назв жителів, географічних назв, неологізмів, омонімів, паронімів, скорочень, епітетів, порівнянь, метафор, словники соціальних і професійних діалектів, мови письменників і окремих творів, довідники труднощів мови, словники термінологічні, тлумачні, топонімічні, етимологічні, фразеологічні, частотні.
Тож запрошую Вас у світ словників, які є у фонді нашої бібліотеки.

 Існує багато видів словників, і досить не­просто орієнтуватися в їхньому розмаїтті, щоб знай­ти те, що шукаєш. Вибір необхідного словника - це справа кожного індивідуально. Він буде залежати від вашого рівня мови зараз, рівня мови, якого ви хотіли б досягти з часом. Але підійдіть до цього вибору серйозно і з усією відповідальністю. Бо саме якісний словник буде всіляко допомагати вам освоювати незнайомий мову.

 У словникових статтях гарного  великого словника до кожного слова крім перекладу цього слова ще може бути вказана така інформація:
синоніми до цього слова і відмінності в їх значеннях (synonyms)
антоніми до цього слова (antonyms)
словосполучення з цим словом (collocations)
вимова і його варіанти (pronunciation), а їх у слова може бути і два, і три
використання слова в певних прикладах, конструкціях, зразках і т.д
 Словники - це скарбниця знань.  Якщо у вас виробиться хороша звичка працювати зі словником, ви побачите, скільки користі вона вам приносить.

        Словники — то багатюща скарбниця, з якої ми черпаємо знання.

Немає коментарів:

Дописати коментар