пʼятницю, 14 травня 2021 р.

Книгу в сім'ю - сім'ю в бібліотеку

 



   Якщо донедавна книга була для людини основним джерелом інформації, а читання – популярним способом проведення дозвілля, то тепер у них з’явилися могутні суперники – телебачення та Інтернет. Нині багато хто вважає читання «зайвим марнуванням часу», віддаючи перевагу екранізованим версіям творів. Багато батьків і вчителів незадоволені тим, що їхні діти не люблять читати. Але змусити дитину читати неможливо, книгою потрібно зацікавити. Книга повинна прийти до дитини у відповідному віці, інакше дружба з нею може й не відбутися.

 Важко точно визначити, коли починається вплив на любов до  читання в сім’ї. Чи тоді, коли поріг книгозбірні переступає малюк у супроводі мами, тата, бабусі або дідуся, чи тоді, як колишні читачі, що бігали до бібліотеки, подорослішали і, одружившись, самі готуються стати батьками. Якщо читають батьки, читатимуть і діти. Це аксіома. І в цьому ми, працівники бібліотеки-філіалу №3, неодноразово переконувались, спостерігаючи за своїми читачами.

 Наша бібліотека знаходиться у мальовничому, зеленому та затишному куточку мікрорайону Левада, де полюбляють відпочивати батьки із малюками. Багато з них виросли тут і були нашими читачами, ще навчаючись у школі, тепер прищеплюють любов до книги своїм дітям.

 Однією з таких є сім’я Постушних. 

 Вони усією родиною відвідують бібліотеку та із задоволенням читають, активно беруть участь у різних конкурсах та акціях.

 Дівчатка перечитали багато книг сучасної дитячої літератури та творів дитячої класики, які були улюбленими книгами маминого дитинства.

На запитання бібліотекаря про улюблену книгу – одностайно визнали «Пригоди Аліси в країні чудес» Льюїс Керрол. Мамі цю книгу вперше читала її бабуся, а сестрички і досі із задоволенням по черзі читають пригоди перед сном.


 Ця книжка — шедевр дитячої літератури. Ще за життя автора її було перевидано більше тридцяти разів. Герої книжки — Капелюшник, Солоний Заєць, Чеширський Кіт та інші стали улюбленими для багатьох поколінь юних читачів і їхніх бітьків, і дістали прописку в багатьох прислів’ях і приказках. У захваті від цієї повісті була навіть англійська королева Вікторія. Видання щедро ілюстровані малюнками, що вдало передають дух безсмертного твору. 

Пропонуємо кілька цікавих фактів, яких ви, можливо не знали.

Справжня Аліса, чиє ім’я носить героїня історії, була дочкою Генрі Лідделла, декана коледжу Крайст-Черч в Оксфорді, де Керролл викладав математику.

Оригінальний рукопис, написаний Льюїсом Керроллом, можна знайти в Британській бібліотеці в Лондоні.

Цей роман перекладений на 196 мов світу. Перекладати цю книгу на будь-яку мову досить складно, так як в оригінальній версії дуже багато каламбурів і жартів, заснованих на особливостях англійської мови.

Оригінальний роман був ілюстрований Керроллом.

Аліса, героїня, насправді не блондинка, як показано на малюнку. Спочатку Аліса була брюнеткою.

У книзі було багато згадок про наркотики, таких як тістечка «З’їж мене», які змушують тебе рости, пляшку «Випий мене», яка змушує тебе худнути, і багатогранний гриб, який змушує тебе рости і худнути.

Існує більше мільйона картин, створених художниками з усього світу, на яких зображені епізоди з легендарної казки. Сальвадор Далі намалював 13 акварелей до різних ситуацій з книги.

  На передодні Міжнародного дня сім’ї, встановленого Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році і яке щорічно відзначають 15 травня, вітаємо своїх читачів з цим  святом та бажаємо, щоб відвідування бібліотеки усією родиною стало для вас гарною традицією. Ніхто не буде сперечатися з тим, що сім'я - основа будь-якого цивілізованого суспільства, і дитині в ній з народження прищеплюються необхідні для життя якості: здатність любити та поважати інших людей, піклуватися про них і зважати на їх потребами. Саме сім'я є основним зберігачем загальнолюдських цінностей і культурних традицій свого народу, вона виступає сполучною ланкою між поколіннями. Тут починається формування людини як громадянина своєї країни.



Немає коментарів:

Дописати коментар