четвер, 20 травня 2021 р.

Поетичні рядки Володимира Слєпцова світлі, сонячні, теплі

 20 травня нашому земляку, поету-пісняру, публіцисту, хліборобу Володимиру Анатолійовичу Слєпцову виповнюється шістдесят років. 

 Колектив бібліотеки-філіал № 3 вітає ювіляра зі святом та бажає подальших творчих злетів, щоб кожен новий день дарував прекрасні ідеї і задуми! Читачів же хочемо познайомити з цікавими епізодами в біографії поета та з рядками його поезії. 

 Народився Володимир Слєпцов у місті Харкові – там тоді навчалися його батьки. Та колискою його долі стала рідна Полтавщина. Тут зростав, навчався,  працював. З 80-х років обіймає державні посади. У 2010 році обраний Карлівським міським головою. Неодноразово обирався депутатом Карлівської районної та Полтавської обласної рад.

 Вчений-агроном за фахом, магістр державного управління за науковим ступенем, адміністратор за посадами, він виявив своє поетичне обдарування у несподіваній, найдемократичнішій царині – дитячій літературі. У дитинстві багато читав, захоплювався поезією і прозою, згодом почав сам писати.

 Пережите набувало образних рис, вихлюпувалося рядками – спалахами почуттів. Так з’являються поодинокі вірші, а потім збірки: «У бабусі на селі», «Веселий зорепад», «Веселкові роси», «Загадкова світлиця», «Польова знахідка», «Півників годинник» та інші. 

 Герої його дитячих книг – хлопчики і дівчатка, звірята і пташенята, одним словом, представники найщирішого і найдобрішого у світі дитячого племені.

 Володимир Анатолійович по-батьківські тепло і ненав’язливо веде їх стежками пізнання життя, щедро сіє у їх чисті душі зернята любові і добра, дарує їм безмежжя рідного краю та вікові традиції українського народу. 

Мій безмежний краю,

Степовий розмаю,

Дорога, свята моя земля.

Калина і м’ята, і батьківська хата,

Налиті сонцем житнії поля.

 Поет володіє талантом непомітної присутності, вміє не затуляючи собою, відкривати перед дитиною великий світ життя. Дотепною і щирою мовою автор веде малят у світ найкращої країни – України. Мова його дитячих творів відзначається народним колоритом, лаконізмом фраз, фольклорною символікою, метафоричністю, публіцистичним пафосом і багатою лексикою. Його книги для дітей багаті образністю, прості для розуміння і сприймання.

Розумна кізка

-Що робить?- пита Наташа:

-З’їла зошит кізка наша.

-Скажем мамі по секрету:

-Буде молоко в пакетах!


Невдала риболовля

-Чом засмучений, Сергійку,

Де ти був і що робив?

-Я ловив сьогодні рибку

І акваріум розбив!

 Володимир Слєпцов опублікував більше 10 збірок дитячих віршів, понад п'ять дорослих. У творчому арсеналі автора є і книга гумору «Березова каша з перцем». 

 У співавторстві з Олексієм Чухраєм та Володимиром Раковським вийшло кілька збірок пісень.

 На вірші Володимира Слєпцова записані понад 100 пісень. Одну з них «Поле, рідне поле» виконувала в Палаці «Україна» на своє 60-ти річчя незабутня Раїса Кириченко. Пісня «Козацька» на його слова лунала в Києві у виконанні народного артиста України Олександра Василенка, пісня «Дружба» у виконанні Віктора Шпортько постійно звучить на телебаченні. Ці дві композиції ставали піснями року.

 Публіцистичні статті Володимира Слєпцова друкувалися на сторінках багатьох газет та журналів. Поетом написано кілька книг по сільському господарству.

 Слєпцов є автором гімну Карлівського району, гімну м. Карлівки.

  Володимир Анатолійович член Національної спілки письменників України (з 2012), Національної спілки журналістів України, Спілки літераторів Полтавщини. Лауреат літературно-мистецьких премій ім. Василя Симоненка (2003), ім. Панаса Мирного (2011), журналу “Малятко” ім. Наталі Забіли (2011), журналу “Крокодил плюс”, триразовий лауреат Всеукраїнського конкурсу “Майстер”.

 Має нагороди: медалі «За відмінну службу по охороні громадського порядку» -  за затримання небезпечного злочинця, «За плідну працю у напрямку підтримки збройних сил України». Нагороджений почесною грамотою Кабінету Міністрів України, «Знаком пошани».

 Його вірші, це крила, що несуть добро людям – світлі, сонячні, теплі. Ними зачитуються діти і дорослі, а пісні лунають на радіо і телебаченні, їх співають і юні, і літні.




Немає коментарів:

Дописати коментар