неділю, 8 листопада 2020 р.

Свен Нордквіст:дитячий письменник та ілюстратор зі Швеції

 


    Не любити дитячі книжки відомого в усьому світі шведського письменника та ілюстратора Свена Нордквіста неможливо. Чому? Бо вони одночасно дотепні та сумні, прості та складні, дитячі та дорослі.  Бо Свен Нордквіст і справді талановитий та цікавий письменник.   

   Придумані ним історії щирі і людяні. Картинки, якими щедро забезпечені всі книги Свена Нордквіста, рівноправні з текстом, а іноді і домінують над ним. Вони сповнені фарб, деталей, безладу, хаосу, але при цьому затишні й добрі. Тому книгами шведського автора захоплюються і діти, і дорослі. До них приємно торкатися, їх приємно читати і розглядати.

                     Коротка біографія

    Письменник народився в південному портовому містечку Хельсингборге 30 квітня 1946 року. Пізніше сім'я переїхала на південний захід Швеції, де пройшло юнацтво майбутнього письменника. У старших класах школи молодий чоловік зрозумів, що мріє професійно малювати, але спроби вступити на художній факультет успіхом не увінчалися. Тому Свен Нордквіст став архітектором. Читав лекції з архітектури в університеті. Однак тяга до малювання виявилася сильнішою, і майбутній письменник влаштувався ілюстратором в рекламне агентство.    Переломним моментом у житті стала участь в конкурсі на краще оформлення дитячої книги. Не знайшовши підходящої історії, Свен Нордквіст придумав свою, яку назвав «Агатон Еман і алфавіт», і проілюстрував. Ця робота отримала перший приз і незабаром вийшла окремою книгою.


 Після цього автор зрозумів, що хоче займатися тільки написанням і ілюструванням власних книг.     Письменник одружений. Має двох синів, після народження яких переїхав з сім'єю за місто, де прожив 17 років. З 2002 року живе в Стокгольмі.   Крім письменства і ілюстрування, цікавиться всім, що пов'язано з архітектурою. Нордквіст часто гуляє по місту, розглядаючи старовинні будівлі, бере участь  в архітектурних проектах, наприклад,        він особисто  оформив  дитяче  відділення Університетського госпіталю Упсали і майданчик для ігор в Ловстабрюке.  

     Книжкова ілюстрація  Свена Нордквіста

   У 1993 році вийшла перша історія з серії про старого-фермера Петсона і його тямущого кота Фіндусома - «Іменинний пиріг», що зробила ім'я письменника відомим.


Причому читачеві сподобався не тільки забавний сюжет, але і супроводжуючі його барвисті картинки, які не залишили байдужим жодну дитину. Втім, судячи з відгуків про книги Свена Нордквіста, батьки від ілюстрацій теж в захваті. На даний момент серія складається вже з дев'яти прекрасно ілюстрованих книг, які популярні в усьому світі.

Їх загальний тираж перевищив 6 мільйонів примірників. Але справжнім торжеством ілюстрації стала одна з нових робіт автора - «Де моя сестра?», яка від початку була задумана так, щоб, знайомлячись з книгою, дитина отримувала задоволення навіть від картинок без тексту.

   У Швеції діти відіграють величезну роль,у них діти-найважливіше. Маленькі читачі нашої бібліотеки для нас також - найважливіше,вони обожнюють книги цього автора,а нам є що їм запропонувати. Завітайте до нашої читальні!

Немає коментарів:

Дописати коментар