четвер, 5 листопада 2020 р.

Маски захисні, звичайні й розписні

 


   Сьогодні нікого не здивуєш захисними масками на обличчях у громадських місцях: школах, магазинах, транспорті. Це необхідні предмети для збереженн яздоров’я в умовах поширення коронавірусу. А чи знаєте ви, що історія масок почалася ще кілька століть тому?

   Прообразом медичної маски вважають «пташиний дзьоб» – частина костюму, винайденого на початку XVII століття лікарем із Франції Шарлем де Лермо для захисту від чуми. Костюм складався зі спеціального плаща, рукавичок, капелюшка з кресами та «дзюбатої» маски, що закривала обличчя. «Ніс», схожий на пташиний дзьоб, наповнювали сіном, сушеними травами, спеціями, камфорою або губкою, змоченою в оцті, щоб захиститися від смороду. Очні отвори в масці були засклені.

   У Європі XVI століття засмага вважалася непристойною для аристократії, але особливо побоювалися сонця дами і тому носили чорні маски “Візард”. Овальний захист повністю покривав все обличчя. Залишалися лише прорізи для очей і маленька бусинка або клапан у рота, прикусуючи яку дама могла втрим ати маску на обличчі, але, на жаль (чи на щастя), вона робила її мовчазною.        У єлизаветинскую епоху “Візард” була на піку популярності, і, на думку сучасників, така маска додавала таємниці жіночому характеру. 

   У західній медицині марлеві маски почали масово застосовувати наприкінці ХІХ століття: їх одягали хірурги, щоб не допустити зараження пацієнта з відкритими ранами. Потім ця практика поширилася в Китаї: у 1910 році розпочалася епідемія легеневої чуми, а лікарі запровадили цілком актуальні методи боротьби з вірусом: ізолювали хворих, зачиняли виїзд із міст і почали носити захисні маски, які міг виготовити кожен: шматок марлі складали в кілька шарів і зав’язували на потилиці. Головними були практичність і мала вартість маски. Ще за вісім років спалахнула одна з найбільших пандемій людства – іспанський грип. Було інфіковано 29,5% населення планети, а померло 5,3%. Маски увійшли в широкий вжиток і стали життєвою необхідністю. Однак серед утилітарних марлевих пов’язок траплялися перші спроби зробити маску модним аксесуаром. Часто абсолютно незважаючи на практичність і дієвість отриманих речей.
                   Маску потрібно змінювати кожні дві години
    Маски бувають одноразові та багаторазові. Ефективний захист медична маска забезпечує на дві години, потім її потрібно міняти. Також часто потрібно змінювати тканинну маску. Таку слід мити в гарячій воді, щоб на ній не залишався вірус. Однак 100% ефективності ні одноразові медичні маски, ані тканинні не мають. Тому що вірус потрапляє в організм людини через рот, кон'юнктиву очей, рани та тріщини, але насамперед через брудні руки. Тому звичайні медичні маски і навіть окуляри повинні бути першим нагадуванням про те, що немитими руками не слід чіпати ніс чи очі. Маска може бути модною

   «Медична маска стала символом нашого часу», – пише Ванеса Фрідман, головний фешн-критик New York Times.
    Зараз багато хто купує не тільки медичні, але й дизайнерські маски. Для багатьох країн Азії носіння маски було нормальним явищем ще до початку пандемії коронавірусу.
   Маски стали чимось на кшталт модного аксесуару: в один момент у Гонконзі зробились дуже популярними маски японського бренду Hello Kitty з його відомим білим котом. Французький конгломерат LVMH, який володіє брендами Louis Vuitton, Dior, Celine, Fendi та іншими, зараз постачає у Францію 40 мільйонів масок. Його конкурент Kering не відстає: підшефні йому марки Gucci, Balenciaga та Saint Laurent кинуть свої сили на виготовлення медичних халатів та масок. Зараз шиють маски іспанська компанія Zara, італійська Prada та шведська H&M Group. Британська рада дизайнерів закликала всіх дизайнерів та бренди одягу виробляти маски та інші особисті заходи безпеки. У США виробництво переорієнтували деякі невеликі бренди, зокрема Christian Siriano, Pyer Moss і Collina Strada. Маски носять глави держав та світові зірки.
   Відомі люди наводять наочний приклад: маска – це не лише засіб обережності, вона також може бути стильною. Так, президент Словаччини Зузана Чапутова була замаскована на церемонії затвердження нового уряду 21 березня, як і всі присутні.
    Зараз багато зірок публічно носять маски, щоб подавати приклад іншим і спинити поширення коронавірусу. 
   Колектив бібліотеки бажає усім своїм користувачам здоров’я.
«Твоя маска захищає мене, моя маска захищає тебе»-головний принцип маски. Дотримуйтесь його!






Немає коментарів:

Дописати коментар