понеділок, 16 листопада 2020 р.

Толерантність врятує світ

 




«Тепер, коли ми навчилися літати в повітрі, як птахи,


плавати під водою, як риби, нам не вистачає тільки одного:


навчитися жити на землі, як люди».


(Б. Шоу)

     16 листопада святкують Міжнародний день толерантності. Пропонуємо вам дізнатись більше про це свято й чому так важливо бути толерантними.
   Міжнародний день толерантності було запроваджено за рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО в 1995 році. Саме 16 листопада було ухвалено Декларацію принципів терпимості, яка проголосила рівність усіх людей, незалежно від їхнього етносу, віросповідання або кольору шкіри, а також неприйняття будь-яких форм дискримінації і покарання за геноцид.

              Що таке толерантність
   Слово толерантність походить від латинського tolerance, що означає «терпіння». Треба сказати, що це поняття існує в різних аспектах, але саме в суспільстві толерантність – це терпимість до думок, поглядів, традицій інших людей. Чи не найвлучніше зумів розкрити концепцію толерантності французький просвітитель Вольтер: «Ваша думка для мене глибоко ворожа, але за Ваше право висловити її я готовий віддати своє життя».

                    У чому сила толерантності
   Важко не погодитися з тим, що краса й чарівність нашого світу зумовлені його різноманіттям. Усвідомлення цього факту – перший крок до толерантності, яка є щитом для всього багатого різноманіття культур. Більше того, саме толерантність є однією з найважливіших умов розвитку кожної держави, а також показник її демократичності.

   Толерантність (терпимість) – це гармонія у різноманітті. Це не тільки моральний обов’язок, але й політична та правова потреба .Пропагування терпимості має особливу важливість в сьогоднішню епоху стрімкого посилення глобалізації, мобільності та взаємозалежності.
   Різноманіття – це безцінна перевага, проте вона може виступати й джерелом напруги. Конфлікти на національному, етнічному, релігійному, конфесійному, політичному та інших підґрунтях стали ознакою сьогодення і в нашій країні. Але толерантність спроможна розряджати потенційні конфлікти. Усі ми хочемо, щоб війна швидше закінчилася і щоб у нашій країні знову запанував мир.
   Населення Землі складається з представників різних культур, які сповідують різну релігію, мають різноманітні традиції. Кожна особистість індивідуальна, і насильство не повинне мати місце в житті людей. Невідповідність людини вигаданому ідеалу призводить до агресії, насильства, екстремізму. Така ситуація спостерігається в останні роки в усьому світі. Людство повинно навчитися поважати не тільки себе, але і свій народ зокрема, виступати проти будь-якого роду прояви дискримінації та усувати стереотипи, що склалися. Виявляючи терпимість, ми сприяємо припиненню воїн і розбіжностей.
   У повсякденному житті толерантність – це не бездіяльність, а активна життєва позиція, суть якої полягає не стільки в тому, щоб терпіти чужий спосіб життя, поведінку, звичаї, почуття, думки, ідеї або вірування, але охоче визнавати та приймати поведінку, переконання і погляди інших людей, які відрізняються від своїх власних. Разом із тим, прояв толерантності який співзвучний принципу поваги до прав людини, не означає терпиме ставлення до соціальної несправедливості, злочинів та правопорушень, відмову від своїх поглядів або поступки перед чужими переконаннями. Толерантність (терпимість) означає, що кожен вільний дотримуватися своїх переконань і визнавати таке ж право за іншими.

   Так, люди за своєю природою розрізняються за зовнішнім виглядом, соціальним станом, мовою, статтю, поведінкою і цінностями. Цей перелік критеріїв відмінності можна продовжувати без кінця.
   Впевнена, що толерантності потрібно вчитися і можна навчитися. Оскільки толерантність – це здатність людини, спільноти, держави чути і поважати думку інших, невороже зустрічати відмінне від своєї думки. Навчання починається з дітей, яких варто вчити бути просто «такими як усі», а, поважаючи інших, висловлювати свою точку зору та відстоювати власну позицію.
   Погодьтесь, толерантність – це привілей сильних і розумних, які не сумніваються у своїх здібностях просуватися на шляху до істини через діалог і різноманітність думок та позицій, які не боятися загубити власну індивідуальність, і які вміють поважити інших. Ось кілька порад , як цього досягнути.

               Як стати толерантним
1. Зрозуміти: якщо хтось відрізняється від вас, це не означає, що він гірший від вас.
2. Навчитися сприймати людей такими, якими вони є, без намагань змінити їх.
3. Цінувати неповторну особистість кожного.
4. Поважати почуття, думки й переконання кожного, якщо навіть вони не збігаються з вашими.
5. Відшукати своє істинне «я» й ніколи не зраджувати йому.

   Мир не можливий без терпимості, а розвиток та демократія неможливі без миру.
   Чи  замислювалися ви коли-небудь над питаннями толерантності? Чи є терпиме ставлення до людей ознакою Вашої особистості? Чи відчуваєте Ви толерантне ставлення до себе?
Сьогодні варто замислитися над цим і зробити себе і світ хоч на краплину добріше та толерантніше.


Немає коментарів:

Дописати коментар