суботу, 2 березня 2024 р.

По степу широкім чумаки ідуть, на возах широких рибу-сіль везуть

 Погляньте літньої ночі на глибоке зоряне небо. У таємничій далині сяють міріади мерехтливих зірок Галактики, Молочного, або Чумацького Шляху, на якому невтомні зоряні чумаки розсипали сіль по дорозі. Існує легенда, що чумаки їздили до Криму по сіль, орієнтуючись вночі на світлу смугу на небі. Повертаючись із Криму, перші чумаки нібито позначили дорогу сіллю, яка сипалася з дір у возах. Господь переніс цю соляну дорогу на небеса. З того часу чумаки знали шлях по сіль і зворотну дорогу додому.

 Чумацький Шлях усна народна творчість українців увічнила як нерукотворний пам’ятник на небі соляному промислу, який існував в Україні протягом кількох століть. А щоб підростаюче покоління знало і гордилось своїми славними земляками – чумаками, наукові співробітники Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського підготували для відвідувачів бібліотеки-філії № 3 інтерактивний захід «Як чумаки по сіль їздили». Під час якого читачі філії, учні 2-Г класу ЗЗСО № 37, дізнались про те, хто такі чумаки і чим вони займались, який вони мали зовнішній вигляд та риси характеру. В ігровій формі змогли перевтілитись у них та зібратись у далеку і небезпечну дорогу. Спробували управляти і уявними чумацькими мажами запряженими волами.

 Оскільки крім солі, прянощів чумаки возили ще й і рибу, то під час майстер-класу маленькі умільці змогли виготовити її з солоного тіста. Удома ж вони розфарбують цей смачний чумацький крам на свій смак.

 Наприкінці цікавої та пізнавальної зустрічі бібліотекарі наголосили на тому, що українці не повинні забувати про те, що три суспільні прошарки... найбільше прислужилися українській  історії. Це козаки, кобзарі і чумаки. Якщо козаки оберігали наші землі зброєю, а кобзарі впродовж століть зберігали духовний генофонд народу, будили в ньому національну свідомість, передавали тисячолітню мудрість за допомогою кобзи й пісні то чумаки піднімали економіку нашої держави: розширювали економічні зв'язки, сприяли розвитку внутрішньої і зовнішньої торгівлі, були джерелом первісного нагромадження капіталу в Україні.



Немає коментарів:

Дописати коментар