четвер, 14 березня 2024 р.

Яка краса! Метелики літають, своїми крильцями усіх нас звеселяють

 З незапам'ятних часів метелики асоціюються з весною, красою, вічністю. Вони були символом безсмертя, щастя, вірності, любові. Ці загадкові і безперечно красиві істоти є джерелом поетичного натхнення і стали героями багатьох міфів і легенд. Метелики без сумніву найпрекрасніші істоти світу комах, і тварин у цілому. Літаючі «живі квіти». Загадкові, привабливі, що бентежать уяву людей на протязі багатьох тисячоліть. Доказ цьому - Єгипетські фрески в Фівах віком понад 3 500 років, що містять зображення метеликів.

 14 березня щороку світ відзначає День метеликів, які відіграють значну роль у харчових ланцюгах і є важливою їжею для співочих птахів, ссавців та інших комах. Метелики - це важливі запилювачі, другі за чисельністю після бджіл.   

 Колектив бібліотеки-філії № 3 підготував кілька цікавих фактів про них. 

 Більшість красивих назв метеликів належать Карлу Ліннею. Творець першої наукової систематики тварин, ставився до них по-особливому і вважав, що вони такі ж яскраві і прекрасні, як і герої міфів. Тому в назвах метеликів зустрічаються імена давньогрецьких богів і героїв. Деякі Ліннеєвські назви дожили до сьогоднішніх днів, хоча були описані декілька тисяч років тому. Фіолетовий Імператор – вперше цього красеня вчений описав у 1758 році. Метелика, також, називають Переливниця Вербова або Ірис, ім'я яке в давньогрецькій міфології носила богиня веселки.

 Загалом у світі існує близько 165 тисяч видів метеликів. Так-так, саме тисяч! Причому більшість із них воліє вести нічний спосіб життя. Вони народжуються, щоб померти, давши життя новому поколінню. Більшість метеликів живе всього кілька днів. Рекордсменом за тривалістю життя є метелик Монарх, деякі особини доживають до 6 місяців. Можливо тому, що вони знаються на лікарських рослинах і вміють застосовувати їх у медичних цілях, якщо допомога потрібна їхньому потомству.

 У найменшого метелика розмах крил – всього близько 2 міліметрів. У найбільшого – до 28 сантиметрів. Деякі види можуть розвивати під час польоту швидкість понад 60 км за годину, за хвилину польоту покриваючи відстань, що дорівнює двадцяти-тридцяти тисячам довжин їхнього власного тіла.

 Метелики, як і слони, харчуються за допомогою хобота. Точніше, хоботка. Вони не чують, але можуть відчувати вібрацію. У них відсутній такий орган, як серце. Метелики розрізняють лише три кольори – червоний, жовтий і зелений.

Є види, що за своє досить коротке життя, відкладають понад тисячу яєць, з яких потім вилуплюються гусениці.

 Деякі метелики при нападі хижаків прикидаються мертвими. Бразильський Калліго захищається від своїх численних ворогів — комахоїдних птахів — вельми оригінальним чином. У разі небезпеки він перевертається, відкриваючи для погляду птахів виворіт своїх крил. Птахи в жаху поспішають тікати. Адже малюнок на крилах Калліго — точний портрет їх заклятого ворога сови, з великими очима і гострим дзьобом.


 Метелики водяться на всіх материках, окрім Антарктиди. Крім звичних для нас тропічних, існують ще й арктичні. Вони непоказні на вигляд, крильця у них не яскраві, а білясті або майже прозорі, ніби скляні. Справжніми полярниками можна назвати кілька видів метеликів, які мешкають на канадському острові Королеви Єлизавети в 750 кілометрах від Північного полюса. 

 Деякі види метеликів занесені до червоних книг тільки тому, що вони дуже красиві. Насправді вимирання їм не загрожує. У Стокгольмі є клініки, в яких пацієнти лікуються від стресів в оранжереях з квітами і метеликами. Якщо в Європі тільки насолоджуються їх красою, то в Південній Америці та Індії їх вміють готувати і з задоволенням їдять.

 В Японії вважають, що побачити метелика у себе в будинку — на щастя: він символізує все краще в житті людини. Тому ритуальний «танець метеликів», що виражає радість життя, традиційно відкриває в цій країні урочистості та свята. У Китаї ж метелики вважаються символом любові та закоханих.

 Сезон метеликів незабаром розпочнеться. Насолоджуйтесь неповторною красою природи адже спостереження за красивими та різноманітними крилами метеликів приносить радість та знімає стрес.




 




 




Немає коментарів:

Дописати коментар