середу, 27 березня 2024 р.

"Гордість Полтавського краю" (до 90-то річчя з дня відкриття пам"ятника Миколі Гоголю у Полтаві)

 

 М.В.Гоголь (1809-1852) народився на Полтавщині в с. Великі Сорочинці і велику любов до рідного краю передав нам у своїх геніальних творах: «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Тарас Бульба», «Ніч перед Різдвом», «Утоплена», «Миргород», «Ревізор», «Мертві душі» та ін.

 Із творами нашого земляка можна ознайомитись у нашій книгозбірні.

 Бібліотекарі бібліотеки-філії №3,підготували цікаву інформацію присвячену до 90-то річчя з дня відкриття пам'ятника Миколі Гоголю у Полтаві.

 Пам'ятник Миколі Васильовичу Гоголю встановлено в 1934р. до святкування 125-річчя від дня народження письменника. Насправді кошти на встановлення пам'ятника були зібрані городянами ще в 1913р. і планувалася установити його на площі біля театру ім. Гоголя. Однак перша світова війна і прихід радянської влади відклали це починання, і бронзова статуя Гоголя, подарована місту в 1915р. украінським скульптором-передвижником Леонідом Позеном, пролежала у сховищах 20 років.

12 фактів про життя та смерть письменника:  

- Микола Гоголь (уроджений Яновський) вийшов із багатодітної сім’ї — був третьою дитиною із дванадцяти. Всього в родині було шість хлопчиків і шість дівчаток. 

 - Гоголь ніколи не був одружений.

3 - У Гоголя була пристрасть до рукоділля. Він любив в’язати на спицях шарфи, кроїти сестрам сукні, ткати пояса, шити для себе шийні хустки.

4- У своїх кишенях Гоголь завжди носив солодощі, які постійно жував, бо був "страшенним солодкоїжкою".

5- Гоголь соромився свого носа, і, мабуть, навіть художників просив згладжувати на     картинах цей недолік зовнішності.

6- Гоголь бував за кордоном — у Німеччині, Швейцарії, Франції, Італії, та одного разу навіть здійснив паломницьку подорож до Єрусалиму.

7- Письменник у своєму заповіті за сім років до смерті попереджав, щоб тіло його поховали тільки у випадку явних ознак розкладання тіла.

 - Гоголь неодноразово спалював рукопис "Мертвих душ", останній том так і не був надрукований. 

9 - Коли п’єсу "Ревізор" уперше прочитали у цензурному комітеті – розгорівся шалений скандал. Гоголю закидали, що він компрометує Російську імперію та чиновництво.

1- Микола Васильович любив готувати і часто пригощав друзів галушками та варениками.

1- Гоголь писав свої твори переважно стоячи. А спав — лише сидячи. Зріст Миколи Васильовича був 160 см.

1- Однією з численних примх письменника була пристрасть до катання хлібних кульок.

Немає коментарів:

Дописати коментар