неділю, 28 січня 2024 р.

Полтавські сторінки побудови Української держави на початку XX століття

 

 Початок XX століття – доба бурхливих перетворень. Для українців - початок нової ери – період національного ствердження та державотворення. Україна й зараз, як і понад сто років тому, відстоює незалежність і цілісність державних кордонів та воює з тими ж самими загарбниками. 

 Про становлення української державності та про маловідомі факти з біографії полтавців – учасників тих подій говорила наукова співробітниця Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Катерина Штепа під час краєзнавчої години присвяченої до Дня Соборності України та Дня пам'яті Героїв Крут  «Полтавські сторінки побудови Української держави на початку XX століття». Відвідувачі бібліотеки-філії № 3, серед яких велика кількість тих, що вимушені були покинути свої домівки під час повномасштабного вторгнення, змогли дізнатись  про політичну ситуацію на Україні у 1917-1918 роках, про громадську та культурну діяльність Олени Пчілки, політичну діяльність Симона Петлюри, військову майстерність полтавця, Аверкія Гончаренка, командувача українських частин, які брали участь у бою під Крутами та мужність, звитягу і самопожертву юних захисників. 

 Година спілкування промайнула зі швидкістю світла, залишивши в душах її учасників гордість за гідні справи та героїзм своїх славетних земляків, повагу до історичного минулого українського народу, спонукавши до його вивчення. Адже: «Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього, хто не відає про славу своїх предків, той сам не вартий пошани».





Немає коментарів:

Дописати коментар