пʼятницю, 5 січня 2024 р.

«Налите сонцем, налите соком. З гілки зірвалось, впало звисока»

 Міжнародна спільнота 6 січня кожного року святкує День яблуні (Apple Tree Day).

 Раніше святкування присвячувалося найстаршій яблуні. Достеменно невідомо, яке саме дерево стало об’єктом свята (чи то яблуня Брамлі, чи яблуня Гранфера, вони обидві вважаються найстаршими та ростуть вже 200 років).  

 Згодом почали шанувати саму яблуню і яблука. На Заході цей день ще називають «Дайте лікарю вихідний». Все - через користь для організму людини, яка міститься у плодах цього дерева і кожен має дізнатися про її важливість.

 Яблуня – листяне дерево, яке походить із сімейства трояндових і вважається найстаршим із вирощуваних дерев. Його пращуркою є дика яблуня Сіверса, що росте у природі й досі. Батьківщина яблуні - Центральна Азія, звідки вона була завезена до Європи, а згодом європейські колоністи привезли дерева до Північної Америки.

 Про користь яблук пропонуємо дізнатись із допису, який підготувала для вас бібліотека-філія № 3.

 Перше, що спонукає нас їсти яблуко – його поживна цінність та насиченість вітамінами, макро- і мікроелементами. Серед вітамінів у яблуках найбільше вітаміну С – 14% від добової потреби людини, вітаміну К – 5% добової норми. У меншій кількості містяться вітаміни A, E, B1, B2, B6. Одне яблуко – добова потреба в міді.

 Яблука містять клітковину, завдяки чому ефективно нормалізують мікрофлору кишківника. Це, у свою чергу, захищає організм від різних хвороб. 

 Споживання яблук допомагає знизити ризики діабету завдяки високому вмісту поліфенолів та клітковини у складі. Вони здатні регулювати рівень цукру в крові.

 Яблука містять флавоноїди, а отже знижують рівень холестерину. Саме це забезпечує профілактику серцево-судинних захворювань.

 Випрацювати звичку з’їдати по одному яблуку в день доволі просто, а користь звички – неоціненна. Дослідження підтвердили, що лише одне яблуко на день попереджує виникнення ракових захворювань, а також є чудовим профілактичним засобом після хіміотерапії. Курцям рекомендується споживати ще більше яблук, аби зменшити шкідливий вплив продуктів згоряння тютюну на організм.

 Сміливо їжте яблука щодня, тим паче, що корисних властивостей протягом року зберігання вони аж ніяк не втрачають. Користь плодів зберігається і після термічної обробки, головне – залишати шкірку яблука, адже у ній найбільша концентрація того, що ми хочемо отримати з нього – корисної клітковини, флавоноїдів та кверцетину. При цьому не забуваємо, що регулярність їх споживання – запорука успіху!

 А щоб долучитися до святкування Дня яблуні, приготуйте з яблук якусь страву, пригостіть друзів чи просто поділіться її рецептом. А весною посадіть це корисне і красиве деревце у своєму саду.






 

Немає коментарів:

Дописати коментар