пʼятницю, 19 січня 2024 р.

 Російсько-українська війна триває вже десять років. Майже два роки тому почалася нова, повномасштабна фаза протистояння. Зараз із нами — переважна більшість Європи та світу, однак у далекому 2014 українці залишилися на самоті із ворогом, що переважав чисельністю, і здавалось, був сильнішим.

 16 січня вважають неофіційним Всеукраїнським днем памʼяті захисників ДАП, у 2022 році офіційним же днем названо 20 січня. Водночас самі очевидці тих подій наголошують на важливості святкування саме 16 січня.

 За нелюдських умов, у практично повному оточенні, з мінімумом озброєння та під постійними російськими обстрілами — кіборги тримали оборону Донецького аеропорту. Він став одним із символів опору російським окупантам.

 Сьогодні колектив бібліотеки-філії № 3 у своєму дописі пропонує пригадати героїчний захист ДАП та його захисників і вшанувати не лише полеглих бійців, а й волонтерів та медиків, які були поряд з українськими військовими.

 Бої за Донецький аеропорт — одні з найзапекліших у війні на сході України — тривали з травня 2014-го до 22 січня 2015 року. Українські добровольці, медики та волонтери понад 242 дні протистояли окупантам у нелюдських умовах, під постійними обстрілами.

 На тлі розгортання російської агресії проти України у березні, військовослужбовці третього окремого полку спецпризначення та 95 окремої аеромобільної бригади взяли під охорону Донецький аеропорт.

 Перша спроба бойовиків його захопити відбулася 17 квітня 2014 року, а вже 6 травня над летовищем припинилися польоти.

 26 травня окупанти вдруге спробували прорвати його оборону: зайшли у новий термінал, однак завдяки скоординованим діями летовище взяли під контроль українські захисники.

 Перших бойових втрат українці зазнали 10 липня, коли росіяни обстріляли із мінометів позицію зенітників 72-ї бригади. Тоді загинули від поранень два воїни.

 У вересні, попри Мінські домовленості, у ДАПі спалахують жорстокі та важкі бої. Кіборги утримували старий та новий термінали. Опорним пунктом сил АТО стало селище Піски: звідти оборонці отримували провізію, зброю, підтримку, здійснювалася ротація.

 28 вересня 2014 року відбулися два бої, у яких загинули девʼять та було поранено 14 українських військовослужбовців. Одному із загиблих, офіцеру 93 бригади капітану Сергію Колодію, присвоєно звання Героя України (посмертно).

 Протягом перших днів жовтня росіяни ще кілька разів атакували ДАП, вбивши 11 українців. 29 та 30 листопада сепаратисти знову штурмували летовище, внаслідок чого захисники відступили зі старого терміналу і зосередилися лише на новому. Тоді ж загинули ще два українці.

 1 січня 2015 року ворог марно атакував, та лише зазнавав втрат. Під час “новорічного” зіткнення загинув український захисник-десантник Любомир Подфедько, під ногами якого розірвалася ворожа граната.

 11 січня з ДАПу евакуювали шістьох поранених українських воїнів. Протягом тієї та наступних ночей ворог щільно обстрілював позиції українців, через що 13 січня обвалилась диспетчерська вежа аеропорту, яка в народі стала символом його оборони.

 Росіяни ставили ультиматум, та українці обирали бій.

 У ніч з 13 на 14 січня відбувається остання ротація, а в ніч з 16 на 17 січня прибуває останнє підкріплення, від 90-го окремого аеромобільного батальйону.    

 17 січня кіборги відбивають у бойовиків частину території аеропорту, завдаючи їм втрат. 19 бойовики підірвали частину перекриття другого поверху, де перебували оборонці, зруйнували диспетчерську вежу керування польотами, яку тримали шість кіборгів.

 20 січня тривають найжорсткіші бої: українці завдають великих втрат у живій силі та техніці окупантам. Однак росіяни вдруге підривають будівлю ДАПу, через що українські сили зазнають найбільших втрат — 58 загиблими.

 Упродовж наступних днів під лютою загрозою смерті бійці 90-го окремого аеромобільного батальйону покинули руїни диспетчерської вежі, викликавши на себе вогонь «Градів».

 За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 військових. Поранення отримали понад 500 бійців. Його оборона стала символічною для українців. Захисників ДАПу назвали кіборгами самі ж окупанти, через незламність українців, що вкотре довели - протистоятимуть росіянам до останнього, навіть якщо ворог у кілька разів переважає у кількості та озброєнні.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар