вівторок, 26 грудня 2023 р.

"У дитячій книзі не може бути нічого неможливого-адже йдеться про дітей!"(до Дня народження Івана Андрусяка)

 


Іван Михайлович Андрусяк народився 28 грудня 1968 року в селі Вербовець на Гуцульщині. Бібліотека-філія №3,вітає з Днем народження українського поета, прозаїка, перекладача, дитячого письменника, літературного критика. Вищу філологічну освіту отримав в Івано-Франківському державному педагогічному інституті ім. В.С. Стефаника.  Мешкає в Києві, працює редактором і журналістом.                    

Почуто від автора:

  «Література – це… Відколи себе пам’ятаю, я мріяв стати письменником, бо навіть найперші свої вірші створив тоді, коли ще не вмів їх записати. Тож як би банально це не звучало, а література і є моїм життям.  Що ж до літератури дитячої, то тут усе і простіше, і складніше водночас. У контексті «дорослих» писань мені завжди був глибоко «до лампочки» читач – я робив і роблю те, що сам хочу і що мені цікаво. Але ж рано чи пізно мусила виникнути ця спокуса – спробувати бодай трішки попрацювати «на читача». Тим паче, коли в самого трійко таких читачів… Тоді чудово усвідомлюєш, що головний принцип дитячого письменника той же, що й лікаря – НЕ НАШКОДЬ! 

А взагалі, дитяча література – це, на моє розуміння, «вищий пілотаж» для письменника. Якщо ти щось можеш там – то можеш і в будь-яких інших жанрах, формах чи видах. А кому ж не хочеться випробувати на собі здатність – чи нездатність – до «вищого пілотажу»…

 Вірші Івана Андрусяка перекладалися дванадцятьма мовами, виходили друком у Польщі, Канаді, Росії, Словаччині, Білорусі, Болгарії, Німеччині, Вірменії та інших країнах.Із 2005 року активно працює в літературі для дітей. Створив низку образів – Чакалки, родини Дибайлів, Тата-Зайчика, Івася Бондарука на прізвисько Бурундук, – які стали улюбленими для багатьох українських малюків. Найпопулярніші книжки: збірка поезій «М’яке і пухнасте» (2010, 2013, шрифтом Брайля – 2011), збірка віршованих казок «Зайчикова книжечка» (2008, 2013), повісті «Стефа і її Чакалка» (2007, 2011),


«Сорокопуди, або Як Ліза і Стефа втекли з дому» (2009, 2011), «Кабан дикий – хвіст великий» (2010), «Хто боїться Зайчиків» (2010), «Вісім днів із життя Бурундука» (2012).

Лауреат низки українських і міжнародних літературних премій. Член Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу. Літературний редактор видавництва «Грані-Т».Одружений із літературозавцем-медієвістом Катериною Борисенко, батько трьох дітей.Мешкає в містечку Березань на Київщині. Завітайте до нашої книгозбірні ,де ви потрапите у літературний світ пригод Івана Андрусяка.

Немає коментарів:

Дописати коментар