четвер, 26 травня 2022 р.

Від сатири до драми. Геніальна творчість великого українця

 Бенюк Богдан Михайлович - культовий український актор театру і кіно, телеведучий та політик. На театральній сцені вже сорок років та майже стільки ж часу знімається в кіно. Визнаний, упізнаваний, затребуваний, за фахом він – актор кіно та театру, в народі – „самотній холостяк“.

 26 травня артисту виповнюється 65 років. Колектив бібліотеки-філіалу № 3 підібрав кілька цікавих фактів із його життя та творчості. 

 Богдан Михайлович любить свої іменини, бо вважає кожен рік – це Богом подарований час. У свій день актор інколи виходить на сцену, щоб відіграти виставу. 

 Його творча біографія розпочалася 1978 року на сцені Київського театру юного глядача, куди він був запрошений після закінчення Київського державного інституту театрального мистецтва імені Карпенка-Карого. З 1980 року – актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Поєднує роботу в театрі з роботою викладачем в інституті театрального мистецтва імені Карпенка-Карого. Водночас артист став провідним на українському телеканалі "1 + 1" і вів "Шоу самотнього холостяка", а також "Біла ворона". Через деякий час Богдан Бенюк разом зі своїми приятелями Анатолієм Хостікоєвим та Мирославом Гришина створили Театральну компанію "Бенюк і Хостікоєв". Богдан Михайлович зіграв роль в кожній виставі своєї театральної компанії.

 Актор і його ролі відзначені багатьма нагородами. У жовтні 1996 року став Народним артистом України. 

 Точкою відліку існування Бенюка - кіноактора вважає роль у стрічці

«Ати-бати, йшли солдати» і найважчою, за словами актора, була сцена, де йому потрібно було заплакати. 

 Богдан Бенюк озвучив багато мультфільмів. Першим був "Капітошка».

 «Бенюк — це блискавка», кажуть його колеги. Він усюди встигає! З ранку — на репетиції, потім — швиденько до студентів, а ввечері перед глядачами виступає. Крім цього їздить на гастролі з виставами театральної компанії «Бенюк і Хостікоєв» і дома керує (має дружину, двох доньок і сина), а ще встигає у кіно та на телебаченні зніматися, дублювати стрічки та інші різні справи зробити.

 Актор привертає увагу своїм гумором. Може розсмішити будь-кого і завжди заводний і веселий. Знає багато байок і дуже цікаво їх розповідає.

 Найбільше до вподоби страви української кухні: «Люблю все – від борщу до голубців із варениками».

 Знайомі кажуть, що це дуже цікавий чоловік і неординарна особистість. Здається, побачити на обличчі Богдана Бенюка сумний вираз нереально – він завжди життєрадісний. І це при тому, що „веселий холостяк“ – чудовий актор-трагік.

Богдана Бенюк створив галерею найрізноманітніших образів і по праву став одним з провідних митців України. Тонке відчуття жанру драматичного театру, художня інтуїція стали запорукою того, що актор вільно почуває себе як в комедії, так і в драмі, а прекрасні вокальні дані дають можливість працювати у мюзиклах.

 Навряд чи знайдеться в Україні людина, яка не знайома із творчістю майстра. Адже ж ним створені ролі, що увійшли до «золотого фонду» сучасного українського сценічного мистецтва. 

 


 

           

Немає коментарів:

Дописати коментар