пʼятницю, 13 травня 2022 р.

Не потрібен і клад, коли в сім'ї лад (15 травня Міжнародний день сім'ї)

 Справжня сім'я робить людину більш згуртованою, душевною, стійкою до різних соціальних негараздів. Щоб сім'я була дійсно родиною, а не просто зібранням родичів, необхідні сімейні традиції. 

 Сімейні традиції - це саме те, чого так не вистачає сучасним дітям. Подаруйте їм відчуття впевненості й любові – придумайте родинні традиції! Підніміть важливість сім'ї і сімейних цінностей!

 На думку колективу бібліотеки-філіалу № 3 однією із спільних родинних традицій можуть стати сімейні читання.

 “Тільки там, де читають батьки, зростає дитина, яка читає”, — сказав Януш Корчак. І це насправді так. Інтерес до читання значною мірою залежить від ставлення до книги в сім’ї.

 Виховання любові до книги розпочинається саме з тієї миті, коли дитина вперше перегорне сторінки гарно ілюстрованої книги. Читаючи дитині книжку, показуючи малюнки, батьки знайомлять її з навколишнім світом саме зі сторінок книги. Не вміючи ще розмовляти, дитина “читає” – безпомилково показує малюнки із зображенням звірів, птахів, героїв казок.

 Василь Сухомлинський писав: “Читання як джерело духовного збагачення не зводиться до вміння читати: з цього вміння воно тільки починається…”

 Існує думка про те, що вроджені здібності до читання у дітей виявляються лише у віці від 18 місяців до 3-х років. А от психологи вважають, що прищепити любов до книги та читання можливо лише до 9 років. Пізніше це зробити складно, іноді практично неможливо.

 Що ж таке сімейне читання? Головна відмінність сімейного читання від інших його видів – класного, позакласного та домашнього – полягає в тому, що батьки, використовуючи книгу, починають по-справжньому займатися духовним розвитком своєї дитини, формуванням її особистості. Мама і тато відкриваються для дитини з нового боку, що додає їм поваги та авторитету, і батьки помічають, що їх діти подорослішали. Вони обговорюють разом прочитані книги, обмінюються думками, зачитують цікаві моменти, разом хвилюються за героїв книг, сміються і плачуть. Вчаться не розгублюватися в життєвих небезпеках, а це саме те, що кожна дитина у сучасному жорстокому світі повинна вміти. Чим більше читатиме дитина, тим краще вона орієнтуватиметься в житті і знатиметься в людях. Залучаючи дітей до читання, ми тим самим допомагаємо їм бути успішними в житті.

 Прищеплення дітям інтересу до читання, констатує наука, на 90% залежить від батьків. Але змусити дитину читати неможливо, книгою потрібно зацікавити. Кожна книга повинна прийти до дитини у відповідному віці, інакше дружба з нею може й не відбутися.

 Що ж може зробити бібліотека? Як і чим бібліотекарі допомагають сім’ї, батькам в організації сімейного читання? Бібліотекарі рекомендують книги батькам, зацікавлюють ними дітей, як в усній формі так і в наочній, організовуючи книжкові виставки. Для задоволення найрізноманітніших інформаційних потреб читачів та популяризації сімейного читання сьогодні бібліотеки мають відповідні ресурси та фонди. 

 «Читання починається з сім'ї» - нова книжкова виставка запропонована колективом бібліотеки-філіалу № 3 для своїх читачів.


Читаюча сім"я Галстян

 Відроджуючи традиції читання в сім’ї, бібліотекарі сподіваються, що нове покоління стане ще більш закоханим у книгу та читання.

 




Немає коментарів:

Дописати коментар