вівторок, 17 травня 2022 р.

Сковорода: цікаві факти про українського мандрівника

 Цього року ми відзначаємо 300-річчя від дня народження визначного українського філософа-містика, богослова, поета та педагога Григорія Сковороди. Без сумніву, він  був чи не найцікавішою постаттю історії українського духу.

 Здається, життєвий шлях мандрівного філософа досліджений до дрібниць. Проте, чи можна так думати про людину, що все життя пізнавала глибини власної душі? Колектив бібліотеки-філіалу № 3 підготував для вас деякі факти із життя Сковороди.

 За життя Григорій Сковорода привертав до себе увагу і своїми дуже незвичними для загалу думками, і своїм, певно, ще більш незвичним життям: він одягався дуже просто, але зі смаком, їв тільки плоди чи молочні страви, та й то аж після заходу сонця, спав не більше чотирьох годин на добу, завжди ходив пішки.

 Навчання філософа також не можна назвати звичним – у  Києво-Могилянській академії Григорій Сковорода навчався з перервами протягом 10 років. Проте так і не отримав диплом про вищу освіту. 

 Григорій Сковорода не бажав заводити стосунки чи навіть просто закохуватися. І коли йому все ж припала до душі дівчина, він в останній момент передумав: втік просто з-під вівтаря.

 У мандрах він провів понад 20 років: зупинявся у своїх знайомих та учнів, грав на сопілці, багато писав, хоч за життя не видав жодної своєї книжки.


  Неординарна  постать  філософа оповита легендами. Розповідають, що напередодні дня смерті, Сковорода сам викопав могилу під розлогими липами, пішов до своєї кімнати, перемінив білизну, вмився, помолився Богові та й ліг спати, щоб уже не прокинутись...

 На сьогоднішній день в світі налічується більше п’яти тисяч праць, присвячених Григорію Сковороді. І в тих працях – сила-силенна різних спостережень, припущень, тлумачень. І через сотні років Сковорода бентежить світ своєю глибиною та незбагненністю. 

 В ніч проти 7 травня 2022 року російські військові під час обстрілу знищили Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка Харківської області. Частину експонатів вдалося евакуювати заздалегідь, проте меморіальний будинок зазнав непоправних втрат. Мар’яна Савка, українська поетеса, дитяча письменниця, засновник «Видавництва Старого Лева»  дуже влучно прокоментувала цей ганебний вчинок проти української культури:  «Неможливо знищити Сковороду. Бо в кожному українцеві живе маленький Григорій Савич. Мандрує з нами через кордони і митниці в нагрудній кишеньці, пильнуючи нашого серця, аби воно любило і відчувало вдячність».

 Тож будьмо гідними нащадками видатного українця! Пам’ятаймо, що мудрість досягається у постійній праці над собою. А ми запрошуємо вас до бібліотеки, де ви можете поринути в літературний світ філософії Сковороди та переглянути книжкову виставку «Григорій Сковорода: філософія життя і творчості».


Немає коментарів:

Дописати коментар