четвер, 9 вересня 2021 р.

Майстер клас «Фігурки з паперу»


 Читачів, їх батьків, викладачів і бібліотекарів - усіх нас, у затишній читальній залі бібліотеки-філіалу № 3 зібрав Шостий фестиваль «Майстерня міста 2021» «Разом, а не окремо». Сьогодні ми вчилися виготовляти вироби з паперу під час майстер класу «Фігурки з паперу». Фігурки вчила нас робити керівник гуртка «Паперовий світ» Полтавського міського ЦПО Аня Валеріївна Солодовник.

 Що таке «Майстерня міста»? Це місце для спільних зустрічей жителів громади м. Полтава. Під час них по всьому місту з 9-го по 11-те вересня відбудуться спільні акції по благоустрою та озелененню міста, різноманітні майстер класи з виготовлення виробів власними руками, квести. Протягом 4-ох днів буде проведено 78 заходів. 

 Фестиваль організований Полтавською міською радою при підтримці проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні II», що впроваджується німецькою урядовою компанією за фінансової підтримки Німеччини та Швейцарії. Перший фестиваль відбувся у Полтаві в 2016 році. Відтоді він став щорічним.

 Як ви гадаєте, чому назва у «Майстерні міста» «Разом, а не окремо»? Правильно. Веселіше, цікавіше робити щось разом, і у якомусь цікавому місті, ніж вдома одному.

 Мистецтво складання паперу – називають оригамі (яп. 折り紙 орі — «складати», камі — «папір», тобто «складений папір»). Метою цього мистецтва є створення витворів шляхом використання схеми геометричних згинів і складок. 

 Спеціальний папір для оригамі має назву камі, продається розфасований квадратами різного розміру. Фігурки з нього виготовляють від великих до дуже маленьких розмірів.

 Оригамі — це в першу чергу паперові вироби. А перший папір, як відомо, з’явився в Древньому Китаї на самому початку другого століття нашої ери. Багато десятиліть під острахом смертної кари китайці зберігали таємницю створення білого аркуша. Але з часом під час подорожей китайців іншими країнами в подорож до Японії відправилася і таємниця створення паперу, а майстри Японії вже винайшли основні техніки його складання.

 Варто відзначити, що в ті часи папір був дуже дорогим матеріалом, тому доступний він був тільки храмам і монастирям. Ченці робили з нього спеціальні паперові коробочки під назвою «санбо», в яких приносили жертви богам. 

 Отже, першими виробами, виготовленими в техніці оригамі, були коробочки. Але оскільки вони виготовлялися виключно в практичних, а не декоративних цілях, їх не можна назвати справжніми витворами мистецтва. Журавлик - саме з цієї фігурки почалася історія оригамі, як виду мистецтва. В Японії він символізував довголіття і щастя. Існує повір'я, що якщо зробити тисячу «цуру» - з японської мови - журавликів і загадати бажання, то воно обов'язково збудеться.

 У 1797 році вийшла перша книга з оригамі під назвою «Семба - цуру оріката», що в перекладі означає «Як скласти тисячу журавлів». У ній були описані особливості складання з паперу 49 моделей журавликів. Це була досить докладна інструкція оригамі, хоча і з мінімальною кількістю графічних ілюстрацій.

 Сьогодні мистецтво оригамі відоме у всьому світі. 

 Наші руки старанно працювали і втомилися, тому ми відпочивали…

Що ж у нас вийшло?

Для всіх присутніх подорож бібліотекою.

 Чи люблять читати наші оригамісти ми перевірили під час вікторини «Я багато читаю – тому все знаю».

 Ніхто не пішов із бібліотеки без сувеніру – кольорового браслету із логотипом «Майстерня міста 2021» і солодощів. 

 Колектив бібліотеки щиро вдячний за сприяння у проведенні майстер класу директору Полтавського міського центру позашкільної освіти Семеняці Ларисі Василівні, і керівнику гуртка «Паперовий світ» Ані Валеріївні Солодовник за її ентузіазм і майстерність.




Немає коментарів:

Дописати коментар