середу, 29 вересня 2021 р.

Дивосвіт скарбів книжкових


 Бібліотека – це не просто приміщення, де зберігаються книги – це місце з особливим настроєм та затишком. В бібліотеках люди спілкуються з книгами, зустрічаються з їх авторами, обговорюють з друзями прочитане. Бібліотека — це тисячі книжок, журналів і… таємниць…

 У переддень Всеукраїнського дня бібліотек до читальної зали бібліотеки-філії № 3 завітали її читачі учні 1-В класу ліцею № 17. На дітлахів чекала екскурсія бібліотекою, вікторина, і цікава віртуальна подорож найоригінальнішими, наймоднішими, найнезвичайнішими бібліотеками світу.


 За даними Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ - International Federation of Library Associations and Institutions, у світі налічується понад 569.6 тисяч бібліотек. Найбільш «бібліотечні» континенти - Європа (більше 440 тис. бібліотек, їх філій і відділень - тобто, місць, де можна взяти книгу або журнал) і Північна Америка (більше 125 тис.). Найменше бібліотек в Африці - всього 1.2 тис.

 Люди завжди ставилися з великою повагою до книги. Прихильність та любов до неї надихала багатьох архітекторів та скульпторів з різних країн світу на створення чудових і незвичайних будинків для книг та пам'ятників книзі. 


Фонтан у вигляді книги у США


Бібліотека Канзас - Сіті

                            Для наших Інтернет користувачів класні факти про книги та читання:

- Нацією, що найбільше часу проводить за книгою, безперечно, вважається Індія. Здивовані? Але саме середньостатистичний індієць проводить по 10,7 годин на тиждень, просто читаючи книгу.

- Найбільш забороненою книгою в Америці є казково-магічна історія про Гаррі Поттера. Саме її найчастіше забороняють з релігійних причин.

- “Бібліосмією” називають неконтрольоване бажання постійно нюхати старі книги, і отримувати від цього задоволення.

- Найбільша книга у світі знаходиться в одному з голландських музеїв Амстердама. Це - «Збірник морських правил». Висота книги більше зросту середньої дорослої людини, ширина - 1 метр, товщина - близько півметра. 

- Найважчою у світі книгою вважається географічний атлас, що зберігається в Британському музеї в Лондоні. Він має у висоту більше одного метра і важить 320 кг.

- Найдорожчою у світі книгою нині вважається «Біблія» Гутенберга, що була видана у 1455 р. У 1926 р. за один з таких примірників було сплачено 350 тис. доларів. У даний час він зберігається у Бібліотеці Конгресу США.

- Дванадцять найменших книг світу вміщаються в одній столовій ложці. Серед них є мініатюрне видання Корану, словник англійської мови на 

12 000 слів і Конституція Франції.

- Найменша книга у світі - «Кобзар» Шевченка. Її площа – 0,6 мм². Товщина літер в середньому 0,0035 мм. У книзі 12 сторінок, на кожній 8 віршованих рядків. Дві сторінки з ілюстраціями: портрет Т.Г. Шевченка і копія малюнка «Батьківська хата». Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.


Цікавих книг і приємних хвилин за читанням!




















Немає коментарів:

Дописати коментар