вівторок, 7 вересня 2021 р.

В країні цікавих уроків:хімія

 

 Хімія-дуже цікавий предмет. Колектив бібліотеки-філії №3,хоче показати як хімія тісно поєднана з бібліотекою,що уроки можна зробити цікавими, адже дітей найновішого покоління Альфа спонукає до навчання все несподіване, фантастичне, оригінальне. А яскравих форматів для цього — безліч. Ось кілька прикладів, реалізувати які можна в кожній школі, і це значно підвищить мотивацію учнів до вивчення природничих предметів та ефективність їхнього навчання.

Казкотерапія,  та… хімічні елементи

 Ви колись думали про те, як багато казок стосуються хімії? Адже там нерідко йдеться про повсякденні побутові справи, які не обходяться без перетворення елементів таблиці Менделєєва. Скажімо, з чого саме бабуся випікала Колобка? Які в ньому жири, білки, вуглеводи? Яка хімічна характеристика борошна?

 А з чого складається попіл, яким Попелюшка чистить забруднені речі? Що відомо про модифікацію карбону в ньому, а ще кремнію, алюмінію, кальцію? Чим відрізняються з хімічної точки зору скло та кришталь (з одного із цих матеріалів було начакловано черевички казкової героїні)?

 Недарма видатний педагог В. Сухомлинський стверджував: «Казка — це, образно кажучи, свіжий вітер, що роздмухує вогник дитячого мислення і мови».

 Вдало обіграти сюжет — чудова ігрова вправа. Інсценізувати казку з елементами костюмів та необхідного реквізиту — ще одна подія, після якої матеріал закарбовується в пам’яті.

Квест різними куточками планети

 Наші юні читачі беруть участь у різноманітних екологічних акціях, конкурсах. До Дня целюлозно-паперової промисловості учні влаштували інтерактивний екскурс «Як зберегти ліс» та дізнавалися, з чого роблять папір, а ще — що ж таке упаковка Tetra Pak (знак, який вони часто бачать на харчових продуктах). Виявилося, що вона на 75% складається з картону, який варто сортувати та повторно використовувати. Учні  школи №37,та навіть їхні родини збирали, сортували упаковки.

 На цьому не зупинилися, а провели ще квест за мотивами книги від видавництва «Ранок»  перший в Україні вімельбух «Подорож до дивовижного світу тварин» (5 примірників подаровано в шкільну бібліотеку), що повністю зроблений з переробленого картону Tetra Pak. Кожна сторінка — станція, а отже новий куточок планети: прерії, пустеля, гори Анди, мангровий ліс тощо. На маршрутній карті, розробленій учителькою, необхідно було знаходити інформацію з хімії, яка стосується цієї місцевості. Приміром, про яку хімічну сполуку йдеться в наданому учням описі місцевості, якщо вона є будівельним матеріалом рифу та утворює черепашки молюсків-мешканців. Були й зашифровані на зупинках хімічні елементи, поняття з хімії тощо. У фіналі було змагання капітанів: від них вимагалася уважність щодо деталей вімельбуху.

 Тож вивчаємо хімію із задоволенням,в нашій бібліотеці є необхідна література,нових відкриттів та досягнень.




 


Немає коментарів:

Дописати коментар