пʼятницю, 30 жовтня 2020 р.

Ходить гарбуз по городу

 

    Важко уявити собі осінній стіл без золотистого гарбуза. Він став символом доброго врожаю, хоча по факту, для вирощування гарбуза, практично не потрібно майже ніяких зусиль — з бур’янами він добре уживається і до ґрунту не дуже вимогливий.    Гарбуз став також офіційною емблемою ще однієї цікавої осінньої події-свята Хелловіну. 31 жовтня світильники з гарбуза прикрасять столи в багатьох сім’ях по всьому світі.

Ну, а через відмінний смак, високу поживну цінність і універсальність ми готові їсти страви з гарбуза і по святах, і по буднях – на сніданок, обід і вечерю. 

         Цікаві факти про гарбуз       

   З ботанічної точки зору гарбуз – це ягода, проте вона знайшла застосування і в десертних, і в звичайних – «несолодких» стравах. Саме тому гарбуз іноді вважають овочем.

Гарбуз вирощують майже повсюдно, саме тому національні страви з ним можна знайти практично у всіх кухнях світу. Жартома кажуть, що його можна виростити скрізь, ну хіба, крім Антарктики. Ну а найбільшими виробниками гарбуза вважаються США, Мексика, Китай та Індія.

Трохи цікавої  «гарбузової» математики:

Всього існує понад 50 сортів гарбуза.

Найбільший гарбуз у світі важив понад 250 кілограмів.

Вважається, що гарбуз «одомашнили» ще 5000 років тому.

Ну і декілька слів про те, як складалися багатовікові відносини людини та гарбуза. У середньовіччі його включали до складу приворотного зілля, оскільки вважалося, що гарбуз має ефект афродизіаку. Народні рецепти приписують гарбузові також здатність зцілювати від укусів змій і виводити ластовиння (веснянки, веснушки, «поцілунки сонця» ). Ну а найкращий спосіб наших прадідів побороти безсоння — це випити склянку гарбузового соку на ніч.

Корисні властивості гарбуза

Звичайно, деякі з перерахованих вище фактів можуть викликати тільки посмішку, проте сьогодні корисні властивості гарбуза досить добре вивчені. І якщо не в якості приворотного зілля, то в іншому вигляді ця золотиста ягода дійсно здатна принести користь людині.

Отже, незважаючи на те, що практично на 90% гарбуз складається з води, решта 10% вмістили в себе величезну кількість корисних речовин. Всім відомо, що гарбуз – це величезне джерело бета-каротину, який в нашому організмі перетворюється у вітамін А. Його в гарбузі міститься навіть більше, ніж у моркві. До речі, користь цього вітаміну полягає не тільки в підтримці зору, але і у поліпшенні стану шкіри, також гарбуз чинить позитивний вплив на серцево-судинну систему.

За мінеральним профілем гарбуз теж відзначився: залізо, калій, кальцій, фтор, мідь. Саме тому гарбуз часто рекомендують при анемії та лікуванні набряків. А його невисока калорійність, доповнена високою харчовою цінністю, буде корисна також і при ожирінні.

Гарбуз в кулінарії

Гарбузові супи, оладки, запіканки, каші, пироги… Одними тільки стравами з гарбузом можна накрити весь стіл! Однак щоб трохи урізноманітнити меню, використовуйте перевірені або оригінальні поєднання смаків. Нестаріюча класика – гарячі страви з гарбузовою м’якоттю, тушкованими овочами, зеленню, м’ясом і грибами. Сміливо комбінуйте ці інгредієнти та вигадуйте фірмове печеня, гарнір або запіканку. В основу страви додають крупи і тертий сир – вийде поживна страва для прохолодних осінніх вечорів.

Відваріть гарбуз разом із морквою та картоплею, пропустіть у блендері разом з протушкованою цибулею та додайте бульйону — і смачний гарбузовий крем-суп з ніжним смаком готовий.

Хочете більш яскравих нот? Приправте часником, пластівцями чилі та копченою паприкою.

Більше «лісового духу»? Додайте грибів і розмарину.

Подобається більш м’який смак? Влийте трохи вершків і посипте мускатним горіхом та кедровими горішками.

Ну а для оригінальності спробуйте поєднання гарбузового супу з соусами каррі та куркою.

У солодких стравах гарбуз найкраще себе проявить в поєднанні з морквою, яблуком, сухофруктами, горішками, вершками і прянощами — корицею, кардамоном, ваніллю і гвоздикою.


У давні часи римляни і стародавні греки робили з гарбуза пляшки для води та вина. А в наші дні гарбуз вважається корисним  делікатесом.  Гарбуз – переможець серед  овочів.





Немає коментарів:

Дописати коментар