Важко уявити собі осінній стіл без золотистого гарбуза. Він став символом доброго врожаю, хоча по факту, для вирощування гарбуза, практично не потрібно майже ніяких зусиль — з бур’янами він добре уживається і до ґрунту не дуже вимогливий. Гарбуз став також офіційною емблемою ще однієї цікавої осінньої події-свята Хелловіну. 31 жовтня світильники з гарбуза прикрасять столи в багатьох сім’ях по всьому світі.
З ботанічної точки зору гарбуз – це ягода, проте вона знайшла застосування і в десертних, і в звичайних – «несолодких» стравах. Саме тому гарбуз іноді вважають овочем.
Гарбуз вирощують майже повсюдно, саме тому національні
страви з ним можна знайти практично у всіх кухнях світу. Жартома кажуть, що
його можна виростити скрізь, ну хіба, крім Антарктики. Ну а найбільшими
виробниками гарбуза вважаються США, Мексика, Китай та Індія.
Трохи цікавої
«гарбузової» математики:
Всього існує понад 50 сортів гарбуза.
Найбільший гарбуз у світі важив понад 250 кілограмів.
Вважається, що гарбуз «одомашнили» ще 5000 років тому.
Ну і декілька слів про те, як складалися багатовікові
відносини людини та гарбуза. У середньовіччі його включали до складу
приворотного зілля, оскільки вважалося, що гарбуз має ефект афродизіаку.
Народні рецепти приписують гарбузові також здатність зцілювати від укусів змій
і виводити ластовиння (веснянки, веснушки, «поцілунки сонця» ). Ну а найкращий
спосіб наших прадідів побороти безсоння — це випити склянку гарбузового соку на
ніч.
Корисні властивості гарбуза
Звичайно, деякі з перерахованих вище фактів можуть викликати тільки посмішку, проте сьогодні корисні властивості гарбуза досить добре вивчені. І якщо не в якості приворотного зілля, то в іншому вигляді ця золотиста ягода дійсно здатна принести користь людині.
Отже, незважаючи на те, що практично на 90% гарбуз
складається з води, решта 10% вмістили в себе величезну кількість корисних
речовин. Всім відомо, що гарбуз – це величезне джерело бета-каротину, який в
нашому організмі перетворюється у вітамін А. Його в гарбузі міститься навіть
більше, ніж у моркві. До речі, користь цього вітаміну полягає не тільки в
підтримці зору, але і у поліпшенні стану шкіри, також гарбуз чинить позитивний
вплив на серцево-судинну систему.
За мінеральним профілем гарбуз теж відзначився: залізо,
калій, кальцій, фтор, мідь. Саме тому гарбуз часто рекомендують при анемії та
лікуванні набряків. А його невисока калорійність, доповнена високою харчовою
цінністю, буде корисна також і при ожирінні.
Гарбуз в кулінарії
Гарбузові супи, оладки, запіканки, каші, пироги… Одними тільки стравами з гарбузом можна накрити весь стіл! Однак щоб трохи урізноманітнити меню, використовуйте перевірені або оригінальні поєднання смаків. Нестаріюча класика – гарячі страви з гарбузовою м’якоттю, тушкованими овочами, зеленню, м’ясом і грибами. Сміливо комбінуйте ці інгредієнти та вигадуйте фірмове печеня, гарнір або запіканку. В основу страви додають крупи і тертий сир – вийде поживна страва для прохолодних осінніх вечорів.
Відваріть гарбуз разом із морквою та картоплею, пропустіть у
блендері разом з протушкованою цибулею та додайте бульйону — і смачний
гарбузовий крем-суп з ніжним смаком готовий.
Хочете більш яскравих нот? Приправте часником, пластівцями
чилі та копченою паприкою.
Більше «лісового духу»? Додайте грибів і розмарину.
Подобається більш м’який смак? Влийте трохи вершків і
посипте мускатним горіхом та кедровими горішками.
Ну а для оригінальності спробуйте поєднання гарбузового супу
з соусами каррі та куркою.
У солодких стравах гарбуз найкраще себе проявить в поєднанні з морквою, яблуком, сухофруктами, горішками, вершками і прянощами — корицею, кардамоном, ваніллю і гвоздикою.
У давні часи римляни і стародавні греки робили з гарбуза пляшки для води та вина. А в наші дні гарбуз вважається корисним делікатесом. Гарбуз – переможець серед овочів.
Немає коментарів:
Дописати коментар