четвер, 1 жовтня 2020 р.

Чарівник березового гаю

 


     Сергій Єсенін — найвідоміший хуліган російської поезії, поет Срібного століття, виходець з народу. 
Представляємо цікаві факти з життя Єсеніна.

Палка любов до рідного села Константиново Рязанської області дісталася Сергію Єсеніну не від батьків. Олександр Микитович Єсенін не був завзятим шанувальником селянського побуту і при першій можливості поїхав до Москви, залишивши молоду дружину і маленького сина у своїх батьків.
Мати поета Тетяна Єсеніна поїхала з рідного села в Рязань. Надалі у Сергія з матір’ю були напружені відносини. Вона звинувачувала його в своєму розладі з чоловіком (цікаво, в чому вина сина), а Сергій не зміг пробачити їй від’їзду і того, що він залишився без батьків.
   Бабуся і дідусь, мамині батьки дали онукові все, що змогли. Дідусь в 5 років навчив грамоті, а бабуся вперше познайомила з народною творчістю. Але в 1904 році батьки хлопчика раптом помирилися і забрали його до себе. До слова, в цій сім’ї було ще 13 дітей, але майже всі з них померли ще в дитинстві.

   Батьки Єсеніна хотіли, щоб він був сільським учителем. Для цього Сергій навіть вступив до церковно-учительської школи, але його мета була набагато амбітнішою. 

  Вірші хлопчик почав складати вже в 9 років, а його перші твори світ побачив вже в 1914 році в журналі «Мирок».

                                   Сім’я
   Першу дружину Зінаїду Райх – поет кинув під час другої вагітності. У шлюбі вона багато страждала від побоїв чоловіка, але залишилася головною жінкою в його житті, а незадовго до смерті Єсеніна їх стосунки відновилися.

   Велика танцівниця Айседора Дункан, яка стала другою дружиною Єсеніна, була старшою від нього на 18 років. Через два роки вони розлучилися. Є версія, що на цей шлюб Єсенін пішов за розрахунком, а точніше заради піару і можливості подивитися на світ.
   Третьою дружиною стала Софія Товста. Внучка великого письменника була досить зарозуміла і вимоглива до пристойності і етикету. Єсеніну це було не до вподоби, і він залишив дружину.
                              Діти
   Чи було місце в житті поета для його дітей? Дітей Єсенін любив, але своєю особливою любов’ю. Завжди мав при собі їх фотографії і показував кожному. Однак безпосередньо в їх житті приймав незначну участь. Наприклад, дітей Єсеніна і Зінаїди Райх виховував вітчим, режисер Всеволод Мейєрхольд.
   Позашлюбний син Юрій любив випити в компанії. Після однієї з таких пиятик Юрія в 1937 році розстріляли за звинуваченням у контрреволюційному злочині.
   Ще один син Олександр Єсенін багато разів проходив примусове лікування в психіатричній лікарні за антирадянські виступи, але йому вдалося згодом стати математиком і філософом і прожити довге життя в США.

                      Шкідливі звички
   Свій шлях до алкоголізму Єсенін почав зі спроб створити образ того самого пустотливого гуляки. Згодом Російська сорочка змінилася на лакові штиблети, а гра на залежність. В п’яному угарі Єсенін вплутувався в безліч неприємних історій, що знаходило відгук в газетах і призводило до проблем з міліцією.
  У поета був страх перед представниками закону, він загострився після сварки зі співробітником ГПУ Блюмкіним, яка мало не закінчилася стріляниною.
                               Творчість
    Після того, як Єсенін і Марієнгоф створили об’єднання «імажинізм», про них почула вся Москва, адже головною їх метою було заявити про себе. Молоді люди не цуралися ніяких коштів для того, щоб пропіаритися: вішали на стіни будинків таблички зі своїми прізвищами і писали вірші на стінах будівель.

   Сергій Єсенін, будучи вихідцем із простої селянської родини, завжди ставився до влади з побоюванням і підозрою, незважаючи на те, що бував гостем при дворі, заводив знайомства у вищих колах. Не цурався він і співпраці з радянською владою, часто використовуючи її розташування в своїх цілях і створюючи хвалебні твори («Ленін», «Балада про двадцяти шести»). При всьому споживчому ставленні до влади Єсенін часто спалахував новими ідеями, але швидко розчаровувався. Також сталося і під час Революції. Не дивно, що в 1930-1940-і роки твори Сергія Єсеніна перебували під забороною, а багато з його родичів побували у в’язниці.
                                Смерть
   Пристрасть до спиртного призвела Сергія Єсеніна в психоневрологічну клініку. Вже через місяць він її покинув, зняв всі свої гроші, після чого був знайдений повішеним в готелі «Англітер» 25 грудня 1925 року. Поетові було всього 30 років. Основна версія говорить про те, що він не зміг впоратися із затяжною депресією і сам звів рахунки з життям.   Нібито підтвердження цьому написаний кров’ю незадовго до смерті прощальний вірш. Близькі ж Єсеніна наводили факти, які прямо суперечили цій версії: піднесений настрій поета напередодні смерті, великий безлад в номері готелю, неприродна поза для самогубці, гематоми на тілі. Слідчий Едуард Хлисталов припускав, що поет став мимовільним володарем секретної інформації, через що потрапив під увагу КДБ. Складні відносини з владою так само є однією з імовірних причин смерті Єсеніна. Так що, цілком ймовірно, поета вбили, навряд чи це було самогубство.

   Прощання з поетом на Ваганьковському кладовищі відвідало величезна кількість людей, масштабніше похорону не було ні в одного письменника, але остаточна точка в цій справі не поставлена досі. У 1930-ті, коли з’явилася заборона на твори Сергія Єсеніна, трагічна доля почала осягати його соратників і друзів. Влада винищувала всіх новокрестьянских поетів, в число яких колись входив і Сергій Олександрович. Були вбиті Сергій Кличков, Микола Клюєв, Петро Орешин. Сестра поета Катерина потрапила в заслання, а її чоловіка розстріляли. 
   У 1939 році загинула перша дружина Єсеніна – Зінаїда Райх. Її знайшли у власній квартирі з безліччю ножових поранень. Причиною її смерті вважають лист Сталіну, який вона написала після арешту її чоловіка Всеволода Мейєрхольда. У ньому жінка звинуватила вождя в тому, що він не розбирається в мистецтві.
    Запрошуємо завітати до нашої книгозбірні та у відділі абонементу ознайомитись з ювілейною книжковою виставкою  і доторкнутися до поезії Сергія Єсеніна.

Немає коментарів:

Дописати коментар