вівторок, 28 квітня 2020 р.

Читаємо на карантині



Поки у розпалі  карантин, хочу розповісти про найцікавіші книги, які ми б радили прочитати нашим  читачам-підліткам.
  Саме ці твори ніколи не сумували на поличках нашої книгозбірні, а тепер з нетерпінням чекають на Вас, наші любі  читайлики.
     Незабаром зустрінемось!!!
  Почну з книги Ульфа Старка. «Диваки і зануди». Головній героїні, Симоні, - дванадцять. Їй водночас і пощастило і не пощастило з родиною, бо мама - особа артистична і ексцентрична, дідусь - узагалі дивак з диваків, а мамин бой-френд Інгве - справжній зануда, який дивовижним чином врівноважує сімейку неординарних особистостей. Норовиста Симона, перейшовши до нової школи і протестуючи проти всього на світі (бо такий вік, такі обставини), видає себе за хлопця і потрапляє у хлопчачу компанію.  Жарт затягнувся і став тяжким випробування, адже Симона закохалася в одного хлопця з їхньої компанії, тим паче в неї закохалася інша дівчина, приймаючи її за хлопця. Все врешті вирішується щасливо, Симона зізнається, ким є насправді. Але щоб виплутатися з тенет брехні та напівправди, їй доводиться пережити всередині себе справжню бурю. Сюжет доволі динамічний, але ще більше в книжці внутрішньої, емоційної напруги. Книжка насамперед про людяність, про те, що за їжакуватою зовнішністю криється м’яке і співчутливе серце. За дивацтвом – любов і вдячність. Словом, читається на одному подихові.


Друга в моєму списку - книжка Андреаса Штайнгьофеля «Середина світу». Роман для майже дорослих, доволі об’ємний, є що читати. І головне - читати з неабияким читацьким задоволенням. Якби ж ця книжка мені трапилася в моєму підлітковому віці, то перевернула би моє уявлення про багато речей, зокрема про світ гомосексуальних стосунків (у свої шкільні роки про існування цього світу я навіть не здогадувалася). Але насправді книжка далеко не лише про це. «Середина світу» - це дуже добре виписаний роман про життя і дорослішання молодої людини, про страхи, про неприйняття, самотність, про стосунки в родині та у колі друзів, і про кохання, звичайно. Головний герой, Філ - хлопець, до якого відразу проймаєшся симпатією та співчуттям, можливо, тому, що він дуже чесний оповідач.  Його мама - також дуже чесна зі собою, вона може іти проти всього світу, але завжди захищає територію своєї власної свободи. Філ має сестру, вони двійнята, історія їхнього народження виняткова, їхня матір народила дітей просто на сніг, не встигнувши дійти кілька сотень метрів до будинку, який їм стане домом на довгі роки життя. Візібл – так називається помістя, в якому оселяється з дітьми дивна чужинка, американка, що протиставила себе всій системі тихого консервативного містечка. У романі багато сюжетних ліній, вони пересновують текст і творять складне кольорове плетиво, заворожують і тримають в напрузі. Адже в кінці книжки має бути розв’язка найбільшої сімейної таємниці.


Третя, «Чат для дівчат» - збірник від українських письменниць, книжка має дуже високий читацький рейтинг. А все, мабуть, тому, що його авторки (аж тринадцять) – молоді і прогресивні жінки, котрі ще добре пам’ятають, як воно бути дівчинкою-підлітком – вмістили під однією обкладинкою цілу купу психологічних проблем. А раз говоримо про проблеми – то й боремося з ними. Дівчатка-читачки ідентифікують себе з героїнями, бо чи не в кожної в житті траплялися подібні ситуації: коли дорослі не розуміють, коли неможливо пояснити і висловити свої почуття, коли не приймаєш своєї зовнішності, коли життя підсовує купу різноманітних несправедливостей. Але головне, що відчитуєш з цих оповідань: дівчата – класні, і хоч часто недооцінені, але креативні, сповнені мрій і почуттів. Дружба, зрада, любов – тут є все, що тривожить юні серця. Дівчатам просто маст рід.


Нехай четвертою в цьому списку буде книжка Шона Кові «Сім звичок високоефективних підлітків». Її можна було б рекомендувати не лише підліткам, але й дорослим, але, мабуть, юним читачам легше прислухатися до важливих порад, тоді як солідні люди вже давно «все знають» і не хочуть нічому вчитися. Книжка просто супер – легка, цікава і дуже корисна. Тут багато життєвих прикладів, багато цитат від відомих людей, багато відповідей на важливі запитання. І знову ж, читаючи, думала: ех, чому її в мене не було в мої 15. Може б, я будувати своє життя розпочала набагато раніше, швидше б навчилася брати відповідальність за свої вчинки і не зволікала б із прийняттям важливих рішень.


Насамкінець порекомендую книжку харківського письменника Валентина Бердта «Все починається в 13». Це дуже літня книжка, адже події розгортаються під час літніх канікул. Герої повісті – підлітки, яких батьки відправили на село, подалі від комп’ютерів, цивілізації. 
Здавалося б, їх чекає цілковита нудьга. А натомість вони отримали цілу купу авантюрних пригод, містичних і навіть моторошних подій – з нічними відвідинами цвинтаря, спіритичними сеансами, відьмами, знахарями, екстрасенсами і всілякими паранормальними явищами. Отож нудьгувати не довелося. Сподіваюся, не доведеться і читачам.




Немає коментарів:

Дописати коментар