пʼятницю, 1 квітня 2022 р.

Казкар із данського королівства

 Щороку, 2 квітня, ми відзначаємо Міжнародний день дитячої книги. Саме цього дня народився Ганс Крістіан Андерсен - геніальний письменник і поет з Данії, один з найвідоміших казкарів світу, чиї книги досі прищеплюють дітям любов до літератури. 

 Свою першу розповідь «Піша подорож від каналу Холмен до східного краю Амагер» він закінчив у 1829 році. Вже тоді стало зрозуміло: письменник має величезний літературний талант.

 Своє натхнення автор черпав з усього, що його оточує. І дійсно, у всіх його творах, кожен маленький жучок, горошинка, квіточка мають свою цікаву біографію.

 З першої ж сторінки автор переносить свого маленького читача в далекі світи, змушує фантазувати, міркувати і мріяти. «Русалонька», «Снігова королева», «Дикі лебеді», «Дюймовочка», «Гидке каченя» - історії, які вселяють надію та зігрівають серце. Чарівні принцеси, злі чаклунки, доброзичливі феї - на сторінках казок Андерсена  оживають найдивовижніші істоти.

 Казки датчанина цінні і завдяки їх високої моральності. Кожне оповідання - урок для дитини. Вони вчать любити, дружити, прощати, радіти малому.

 Вже минуло більше 200 років від дня народження славетного казкаря, а його ім’я живе досі у назвах вулиць, театрів, парків розваг, на поштових марках. Кожні 2 роки, 2 квітня, відбувається вручення премії імені Ганса Крістіана Андерсена. Вона є найвищою міжнародною відзнакою для дитячих авторів та ілюстраторів. Опікується нагородою королева Данії.  До журі премії входять фахівці в галузі дитячої літератури з усього світу. Серед переможців минулих років – Астрід Ліндґрен, Еріх Кестнер, Джанні Родарі, Туве Янссон, Крістіна Нестлінгер.

 Ніде у світі не буває так затишно, як в казці. Там добро завжди перемагає зло, там правда – завжди сильніша. І зараз зігрівати серденька маленьких українців хорошими, добрими історіями – наше важливе і обов’язкове завдання. Читання покращить настрій діткам, відволіче від буденних думок дорослих і стане гарною сімейною традицією. 

 Завітайте до бібліотеки-філіалу №3, і пориньте в неймовірний та захоплюючий світ книги! На вас чекають улюблені казки, чарівні та теплі, як світ дитинства!

 А сьогодні для вас онлайн-читання казки «Принцеса на горошині».



 

Немає коментарів:

Дописати коментар