четвер, 31 березня 2022 р.

Бережімо пернатих друзів!

 Щороку, навесні, першого квітневого дня, ми відзначаємо Міжнародний день птахів. Саме 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.  
 До речі, День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і час повернення  пернатих із зимівлі.  Прилітають шпаки, журавлі, лебеді, гуси, солов’ї, лелеки, ластівки. Тому, за гарною традицією, люди готуються до прильоту птахів. Підгодовують їх, виготовляють та розвішують шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки».
 Багато в чому, від поведінки людини, залежить доля пташок. Часто, навіть присутність людини, змушує їх покинути місця, де вони жили не один рік. Тому ми маємо облаштовувати «житло» пернатим там, де їм буде зручно, та не заважатиме шум та гамір.
 Не слід забувати, що птахи будуть жити тільки там, де матимуть можливість збудувати гніздо. Тому висаджування дерев, кущів, догляд за ними – це також вкрай необхідно. Не буде місця для гнізда – не з’являться пташенята. Відомо, що через це зникали цілі види. Особливо болісно впливає на них господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування добрив та отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав. Все це для багатьох птахів – екологічна катастрофа.
 Багато птахів будують свої  житла біля людських осель, щоб легше було вижити. Такі гнізда мають бути під пильною увагою і турботою, але втручатися в їх життя без крайньої потреби не можна. Навіть добрі наміри людини можуть призвести до того, що гніздечко залишиться без господарів. 
 Звичайно ж, приліт птахів асоціюється з приходом весни, тепла. Існує багато народних прикмет, що пов’язані з поверненням перелітних птахів. Наприклад,  ще здавна люди помітили, що якщо жайворонки та лелеки прилетіли вчасно, то слід чекати хорошого врожаю хліба. А от повернення ластівки з теплих країв ранньою весною - до швидкої грози, має бути дощова погода, сприятлива для посівної. Граки прямо на старі гнізда летять — буде тепла весна.
 Багато інших цікавих фактів про життя пернатих друзів можна дізнатись з літератури, завітавши до бібліотеки-філіалу №3. 
 А також, слід пам’ятати, що птахи — невід’ємна частина живої природи. Любити і берегти їх потрібно не лише тому, що вони корисні, а й тому, що вони переповнюють наше буденне життя масою позитивних емоцій. Спостерігаючи за ними, ми отримуємо величезну естетичну насолоду. Пернаті — це не лише користь, а й краса. А краса, як відомо, врятує світ.


Немає коментарів:

Дописати коментар