четвер, 28 квітня 2022 р.

Джаз – музична філософія життя (30 квітня – Міжнародний день джазу)

 Музичне мистецтво завжди було потужним індикатором людських переживань, хвилювань та проблем. Жодна віха історії не залишилася поза пильною увагою композиторів та музикантів. Вітер змін, чи то позитивних, чи ні, завжди вселяв свіжий подих в світову культуру.

 Колектив бібліотеки-філіалу №3 пропонує вам помандрувати історією виникнення та становлення джазової музики.

 20-30-ті роки ХХ століття. Біль та розруха Першої світової війни переходить у тяжкі часи Великої Депресії.  Глобальна економічна криза ламає життя простих людей, що втрачають  роботу, житло та господарство за несплату боргів. Ціни стрімко ростуть, рівень життя падає з катастрофічною швидкістю. І як завжди, найтяжчі часи дають початок визначному культурному явищу. Тоді, коли безнадія опановує серця та душі, розквітає джаз – вільна і стрімка музика надії.

 Незважаючи на те, що витоки джазу беруть початок ще з кінця ХІХ століття, період «прориву» джазової музики не дарма припадає саме на часи Великої Депресії. У той час, як більшість джазових колективів, де грали білошкірі американці процвітали, джаз-банди, де грали афро-американці, потерпали через фінансові труднощі. В США було введено расову сегрегацію - відділення білого населення від інших етнічних груп. Це змусило багатьох музикантів переїхати в Європу в пошуках нових можливостей. Саме тому, головними складовими джазової музики є африканський ритм, європейська гармонія та євро-африканська мелодія.

 У 30-х роках чимало джазових оркестрів з’являються майже у всіх великих містах України: Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі. Вони грали у кіно- та драматичних театрах, будинках культури, готелях, ресторанах. Історія зберегла чимало імен, але ніяких записів від тих часів. Проте слід зазначити, що саме з України походять чимало визначних джазових музикантів, серед яких Леонід Утьосов, Олександр Цфасман, Леонід Теплицький, Яков Скоморовський.

 Сьогодні джаз знайшов своє місце у серцях тисяч українців. Зокрема, у Львові кожного року проходить міжнародний джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest, який є одним з найбільших в Європі, та щорічний джазовий марафон Jazz Bez.

 Пропонуємо вам покращити свій настрій вільною, мов політ птаха, джазовою музикою. Композиції відомих світових колективів Jamiroquai,  The Mahavishnu Orchestra (Велика Британія),  Pink Freud (Польша), Napoli Centrale (Італія) та багатьох інших, не тільки заспокоять, а й подарують надію на світле та чисте мирне небо, злагоду та добро.

 Окрім того, за допомогою джазової музики ми здатні не тільки поліпшувати настрій, а ще й  тренувати інтелект. Адже слухати джаз — це як читати філософський трактат. Щоб зрозуміти незвичні або незрозумілі музичні ходи і закладені сенси, мозку доводиться активувати та одночасно задіювати різні свої ділянки, чого не відбувається за звичних умов.

 А ще, музика допомагає відновити психологічну рівновагу і повернути душевний спокій в такий непростий час. Тож слухаймо музику і не втрачаймо надії!

Немає коментарів:

Дописати коментар