середу, 20 квітня 2022 р.

Цвітіння чудової квітки: Ольґерд Бочковський і відродження нації

 #УІК- _ Незалежність 30, # Книжкові _ проекти _ Незалежність.
 Друзі, колектив бібліотеки-філіалу № 3 хоче познайомити вас із ще однією книгою від Українського інституту книги! Це твір Віталія Пономарьова «Цвітіння чудової квітки: Ольґерд Бочковський і відродження нації».
 У книзі зібрані нариси інтелектуальної біографії українського соціолога, філософа та публіциста Ольґерда Іполита Бочковського (1885—1939). Проаналізовано започатковану ним науку про творення націй — націологію, — та його трифазну концепцію пробудження поневолених народів: культурне відродження, господарське піднесення, здобуття незалежності. Окремо розглянуто публіцистичну творчість Бочковського, його викладацьку та громадську діяльність, а також відгомін його ідей в європейській гуманітарній науці.

 Ольґерд Бочковський із плеяди українських учених, які працювали поза межами Батьківщини і зробили вагомий внесок в історію і духовну культуру свого народу, на імені яких в Україні ще двадцять років тому лежало тавро забуття. 
 Доцент Української господарської академії в чеському місті Подєбради Ольгерд Іполит Бочковський - основоположник української націології.
 Крім наукових праць, Ольгерд Іполит Бочковський активно займався громадською діяльністю. Крім іншого, 1933 року він очолив у Празі Український «Голодовий комітет», який поширював серед чеської громадськості інформацію про штучний Голодомор і його жахливі наслідки в Україні. Із цією метою він випускав що два тижні бюлетень чеською мовою під назвою «Голод на Україні».
 Міжнародного резонансу набув «Відкритий лист» О. Бочковського до президента Сенату Франції Едуарда Еріо, котрий дав себе використати радянським режимом для того, щоб після подорожі по Україні заявити про відсутність голоду, про процвітаючу Україну.
 13 листопада 1939 р. науковець помер. У некролозі з приводу його смерті 
в газеті «Тризуб» мовиться, що прощатися з померлим  прийшла вся українська громада в Празі: «Без прощальних промов, без вінків, бо такою була остання воля покійного, а лише прикрита національним українським прапором, зникла за брамою вічності домовина, в якій назавжди відійшов від нас український патріот, вчений, громадській діяч, добрий приятель…». 
 Ольґерд Бочковський залишив велику спадщину, яка нараховує десятки наукових розвідок і сотні публіцистичних статей, і яка практично невідома українському читачеві. 
 Твір Віталія Пономарьова познайомить читачів з публічним інтелектуалом – людиною глибоко заангажованою в політичні та громадські справи.
 Книгу про Ольгерда Іполита Бочковського в користування можна взяти у фонді абонементу книгозбірні. 
 Цікавого та корисного читання!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар