понеділок, 1 березня 2021 р.

Деніел Кіз "Квіти для Елджернона"- світовий бестселер

 


     Деніел Кіз - автор таких несхожих між собою романів, які подобаються абсолютно різним читачам.   Наш герой народився у Нью-Йорку, в сім’ї емігрантів з Російської Імперії. До речі, письменник мав й українське коріння по матері. Не без проблем, але здобувши зрештою ступінь бакалавра з психології, юнак вирішив присвятити сили літературі. Ім’я цього американського письменника вперто пов’язують перш за все з науковою фантастикою, хоч родзинкою його найуспішніших історій є тонке та детальне дослідження внутрішнього світу героїв. Він був одночасно фантастом, психологом, документалістом та істориком, поєднуючи у собі різні особистості, подібно до деяких своїх персонажів.

  «Квіти для Елджернона» – твір, з якого починається   любов до Кіза.  Історія однієї “особливої людини” у вигляді його щоденника та приміток. Книга, яка залишає післясмак і гіркоту образи. Вона запам'ятовується і залишається в глибинах душі. Ви будете вражені і приголомшені, будете відчайдушно співпереживати, а в кінці ридати без зупинки. Книга про людський егоїзм та про тих, хто будь-чим відрізняється від інших. “Квіти для Елджернона” – маленька історія великої людини, яка сторінка за сторінкою розтоплює крижинки навіть в льодяному сердці.

  Головний герой-Чарлі Гордон ,розумово відсталий чоловік 32 років. Добровільно бере участь в експерименті з покращення інтелекту.За порадою лікаря Штраусса він починає вести щоденник, в який повинен записувати все, що він думає і що з ним відбувається…

  За мотивами цієї книги, вийшов  французький та швейцарський науково-фантастичний телефільм режисера Давіда Дельріє, що побачив світ у 2006 році.

   Цей твір Деніела Кіза в повній мірі розкриває глобальні проблеми в суспільстві, зокрема, ставлення до людей, які в силу вроджених вад не можуть відповідати нормам навколишнього соціуму.

   Безперечно, «Квіти для Елджернона» давно вважається класикою світової літератури. Але це далеко не єдиний успішний роман, який написав Деніел Кіз. Книги автора щорічно продаються мільйонними накладами, що свідчить про неабияку популярність у читачів.

     То ж книга про жорстокість, людський егоїзм чи про людяність? Читайте і аналізуйте. ⠀

 

Немає коментарів:

Дописати коментар