понеділок, 22 березня 2021 р.

Рідина без смаку, запаху, кольору


 Всесвітній день води  відзначають кожний рік 22 березня, починаючи з 1993 року. Вперше ідея необхідності такого дня була висунута на Конференції ООН, що відбулась у Бразилії в 1992 році. Основною причиною його відзначення - швидке зменшення запасів питної води. Метою проведення Дня є підвищення рівня обізнаності про значення і важливість води для продовження життя на Землі, а також про те, як раціональне використання водних ресурсів сприяє підвищенню рівня економіки і соціального добробуту.        

 Традиційно кожний Всесвітній день води присвячується певній темі. Тема 2021 року – «Водно-болотні угіддя, вода і життя – нероздільні!». Цьогорічна тема привертає увагу до питань пов’язаних з використанням прісної води, а також ролі водно-болотних угідь у накопиченні, очищенні та постачанні прісної води для потреб людства і природних процесів. Водно-болотні угіддя надають низку екосистемних послуг від яких залежить людство і вартість яких оцінюється у 47 трильйонів доларів США на рік – це і постачання прісної води для вживання і сільського господарства, риболовля і аквакультура, протидія негативному впливу штормів та повеней, регуляція клімату та створення середовища існування. 

 Колектив бібліотеки-філіалу № 3 підібрав до вашої уваги кілька цікавих фактів про воду.

- Вода – одна з найпоширеніших і водночас одна з найнезвичайніших речовин на Землі.

- Це рідина без смаку, запаху, кольору.

- Є єдиним джерелом кисню в атмосфері, яким ми дихаємо, що утворюється внаслідок фотосинтезу. 

- Вода - єдина речовина на Землі, яка зустрічається у трьох агрегатних станах: твердому, рідкому та газоподібному. За нормальних умов, температура замерзання чистої води дорівнює 0 градусів Цельсія, а кипіння – відповідно 100 градусів Цельсія. Вчені виділяють як мінімум 5 різних станів води у рідкому вигляді і 14 станів – у замерзлому. При -1200 з водою починає відбуватися щось дивне: вона стає тягучою, як патока, а за температури нижче 1350 вона перетворюється на «склоподібну» воду – тверду речовину, в якій відсутня кристалічна структура.

- Хімічна сполука Н2О в чистому вигляді в природі не існує. Вода – універсальний розчинник, вона розчиняє в собі все, що зустрічає на шляху. Наприклад, насолоджуючись смаком колодязної води, ми вливаємо в себе «компот», склад якого не зміг би відтворити, мабуть, ніхто.

- Вода – універсальний очищувач. Але сучасна людина ігнорує цей факт. Заміть води п'є чай, каву, компот, кока-колу, знаючи, що ними не можна вимити підлогу чи випрати білизну.

- Молекули води зчіплюються водневими зв’язками між собою. Подібним же чином вони здатні «прилипати» до різних матеріалів, таких як скло, вата, поверхневий шар рослин або ґрунту. Ця властивість називається адгезією.

- Молекули води здатні, так би мовити, «підійматися» тонкими капілярами. Дія капілярних сил дозволяє нам збирати розлиту воду губкою. Без капілярних сил поживні речовини, необхідні для життя рослин, лишилися б у ґрунті.

- Вода – істотно впливає на клімат, пом'якшує його, здатна зберігати велику кількість теплової енергії. Океани, моря і озера – це гігантські накопичувачі тепла. Завдяки цій властивості вода широко використовується як теплоносій в техніці і побуті для охолодження або підігріву.

- Має здатність до самоочищення під впливом природних факторів.

- Перебуває у безупинному процесі переміщення – кругообіг води у природі. 

- Людський організм на 60-70% складається з води, а дитячий – 80%. Ембріон складається з води на 94%. У водному середовищі відбуваються всі обмінні процеси в організмі.

- Приблизно 70% Землі вкрито водою. Але тільки 1% з цієї води придатний для пиття. Для наочності: на кожну ванну солоної води припадає 1 літр прісної, з якого тільки 1 чарочка доступна для пиття.

- У світі 1 мільярд 100 мільйонів людей не мають доступу до якісної питної води.

- Людина може не їсти близько місяця, а ось не пити – лише три дні.

- Через струмінь води у крані шириною в голку витікає приблизно 840 літрів води за добу.

 Зараз стає очевидним, що ми споживаємо дуже багато води, більше, ніж Планета може відновити і очистити. За прогнозами вчених до 2025 року дві третини населення Землі відчуватимуть нестачу чистої води. На думку експертів політичні конфлікти наступного століття будуть пов'язані саме зі скороченням запасів питної води. У 2040 році вона стане більш важливою та коштовною ніж нафта та газ. 

 Чи замислювалися ви над тим, скільки води випиваєте на день? А скільки води ви «з'їдаєте», «одягаєте» або використовуєте іншим способом? А який ваш водний слід?

 Кожен продукт, який ми купуємо, від футболки, шматка хліба до електроприладів вимагає воду для виробництва. Візьмемо, наприклад, вашу футболку. Тут ми повинні врахувати воду, необхідну для вирощування бавовни, а також воду, використану в процесі виробництва і фарбування. Таким чином, виробництво однієї футболки вимагає 2700 л води. Кількість води, яка використовується для виробництва продукту, називається Водним слідом продукту. Таким же чином ми можемо підрахувати Водний слід країн, компаній і окремих людей. Середньостатистичний Водний слід по світу становить 1240 м3 на людину на рік. Водний слід країни розраховується за кількістю води, використаної для виробництва всіх товарів, які споживають жителі даної країни, в тому числі імпортних. Тому очевидно, що економічно розвинені країни мають значно більший Водний слід, ніж бідні.

 Ось кілька показників водного сліду для звичайних для нас продуктів:

Чай - 90 л води на 1 чайник

Пшениця - 650 л води на 500 г

Молоко - 1000 л води на 1 л

Гамбургер - 2500 л води на 1 гамбургер (150 г яловичини)

Яловичина - 4650 л води на 1 відбивну (300 г)

 Використовуйте менше води в повсякденному житті аби знизити свій Водний слід, пам'ятаючи, що вона є життєво важливим ресурсом, запаси води скорочуються і кожен з нас може допомогти!




Немає коментарів:

Дописати коментар