четвер, 26 жовтня 2023 р.

Є солов’їна – є Україна!


Любов до рідної мови – це те, що об’єднує сотні тисяч українських сердець. Популяризація розмовної української в сфері обслуговування, розвиток книгодрукування, безліч літературних конкурсів серед дорослих та дітей доводять, що берегти рідну мову – це зовсім не абстрактне поняття, а конкретні дії.

Саме прагнення популяризувати українську мову дали поштовх до створення чудової традиції нашого народу – щорічне написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Без перебільшення, його можна назвати наймасштабнішим флеш-мобом серед українців.

Вперше радіодиктант національної єдності відбувся в травні 2000 року до Дня Кирила та Мефодія й із нагоди перепоховання Тараса Шевченка. Після того змінилася і дата проведення, і терміни надсилання написаного на перевірку, і вимоги до самого тексту, незмінною залишилася сама ідея – об’єднати українців.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності приурочений Дню української писемності та мови. Від 2023 року, через перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар,  цей день припадає на 27 жовтня.

Текст радіодиктанту складається зі 100—120 слів, у ньому немає авторських знаків або суперечливих орфограм.

Писати диктант треба лише від руки, але комісія приймає й тексти, написані шрифтом Брайля. Надіслати написаний від руки радіодиктант можна поштою до Будинку Українського радіо, а також на електронну пошту.  Радіодиктанти не перевіряють на помилки та не повертають, але шукають роботи без помилок і нагороджують тих, які впоралися з завданням бездоганно. Кількість учасників радіодиктанту постійно зростає, а географія — поширюється. Листи надсилають слухачі різного віку з усіх областей України й із-за кордону. Кількість переможців — щороку різна: від двох до сотні. Жодного року не було такого, щоб ніхто не переміг.

Участь у радіодиктанті централізовано беруть учасники з різних країн. Наприклад, у Ягеллонському університеті у Кракові його пишуть студенти, які вивчають українську мову як іноземну. А радіо «Люблін» запрошує всіх писати диктант у свою студію. Збираються щороку на радіодиктант українці в Китаї й Австралії, США та Канаді.

2014 року Київський університет імені Бориса Грінченка встановив рекорд України з наймасовішого написання радіодиктанту на одній локації, а в 2019 році в день проведення акції запит «радіодиктант» став найпопулярнішим Google-запитом серед української інтернет-аудиторії.

Серед авторів текстів різних років – Олександр Авраменко, Іван Малкович, Юрій Андрухович, Ірина Цілик.

Традиційно радіодиктант транслюється Першим каналом «Українського радіо» й «Радіо Культура», а також телеканалами Суспільного та прямими ефірами в соцмережах. Попри це, він залишається саме радіопродуктом: його потрібно писати на слух, уважно дослухаючись до інтонацій диктора.

Запрошуємо наших читачів завітати до бібліотеки-філії №3 у п'ятницю, 27 жовтня, об 11:00, та долучитися до написання радіо диктанту. Авторкою цьогорічного диктанту під назвою «Дороги України» стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Зачитуватиме текст актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі «Довбуш». Плекаймо українську мову!



Немає коментарів:

Дописати коментар