Коли сонячного світла і тепла стає замало, Бог повертає його людям у гарбузах. Великі й маленькі, помаранчеві, жовті й рябі, вони котяться із полів, городів і супермаркетів до нас на стіл, щоб їх ароматний дух розійшовся будинком і зігрів передчуттям смачного осіннього обіду.
Такий знайомий у стравах і такий рідний у казках, здається, гарбуз був із нами завжди. Проте, як і більшість улюблених нині плодів, він примандрував на баштани Європи з-за Атлантичного океану.
Колектив бібліотеки-філії № 3 підготував кілька цікавих фактів про цю величезну ягоду, розповівши їх наймолодшим читачам та провівши із ними майстер-клас «Господар осені – гарбуз» по виготовленню помаранчевого красеня.
Гарбуз або кабак — це величезна ягода, вага якої може сягати кількох сотень кілограмів.
Батьківщина гарбуза — Мексика, там його вживали ще 8000 років тому.
В гарбузів навіть є своя столиця — у Мортоні, штат Ілліоніс. Розташований там завод виробляє понад 90% консервованих гарбузів, споживаних у США. Також там з 1966 року проходить щорічний фестиваль, присвячений гарбузам.
Пригадаймо віршик, “Ой, чи живі, чи здорові всі родичі гарбузові?” Виявляється, що існує близько 800 видів гарбуза, проте тільки 200 з них — їстівні. Вражає різноманіття кольорів: білий, жовтий, зелений, чорний. Гарбузи можуть бути однотонними, плямистими або смугастими. Вони також мають різну форму: круглі або овальні, грушо- або цибулеподібні, з гладкою шкіркою або з пухирцями.
Найменший гарбуз може важити менше кілограма, а найбільший сягати 250 кілограмів.
Користь гарбуза для людини полягає у високому вмісті вітамінів А і Е, які допомагають зберегти молодість. Гарбуз – чемпіон серед овочів за вмістом заліза. Гарбузові квіти також можна їсти. Існує безліч рецептів їх фарширування та приготування у клярі. Індіанці колись смажили гарбузові скибочки на багатті, а зі смужок в’яленого робили килимки. Корисний і сік цієї ягоди. В давнину вважали, що він є найкращим засобом від веснянок і укусів змії. Гарбузове масло також дуже корисне: воно допомагає знизити рівень холестерину в організмі й запобігає серцево-судинним захворюванням.
Гарбуз настільки невибагливий у догляді, що його можна вирощувати в будь-якій частині світу, крім Антарктики.
Поласувати ж свіжим врожаєм з місцевих полів можна з серпня по листопад.
Проте найпопулярніше застосування гарбузів сьогодні не зовсім пов’язане з кулінарією. Всім відомий світильник Джека, який виробляють на Хелловін, прийшов до нас з Ірландії та тепер вже тісно пов’язаний з осіннім сезоном.
За традицією з гарбуза виймають м’якіть, вирізають на ньому більш-менш страшне обличчя, а всередину ставляють свічку, щоб утворити ліхтар. Якщо промити внутрішню частину вашого Джека оцтом, а ззовні розпорошити лак для волосся — можна уникнути цвілі та зберегти своє творіння довше.
Пам'ятайте, якщо життя піднесло вам гарбуза — зваріть із нього кашу, посмакуйте, відпочиньте і гайда до нових перемог.
Немає коментарів:
Дописати коментар