вівторок, 11 липня 2023 р.

Корисні солодощі для хорошого настрою

 11 липня Всесвітній день шоколаду! Протягом багатьох століть шоколад є одним з найулюбленіших ласощів мільйонів людей по всьому світу. Якщо його виразний смак одного разу захопив ваші смакові рецептори у полон, це практично на все життя. 

 Та разом з тим багато хто з нас пов’язує вживання шоколаду з чимось поганим через шкідливий вплив на здоров’я. Колектив бібліотеки-філії № 3, посилаючись на експертів із харчування, хоче звернути вашу увагу на позитивні якості цього смаколика, і зазначити, що шоколад - це найсмачніші «ліки» в світі.

 Найкориснішим для організму людини є темний шоколад. Тому, якщо ви хочете побалувати себе, обирайте продукт з якомога більшим вмістом (не менше 70%) какао. 

 Чорний шоколад містить потужні антиоксиданти. Серед найбільш корисних є флавонол під назвою епікатехін. Флавоноли – це сполуки, що містяться в рослинах, які борються із запаленням і захищають клітини від пошкодження, викликаного вільними радикалами.

Ось кілька фактів, що доводять користь шоколаду для вашого організму:

Покращує здоров'я серця. Антиоксиданти, що є у темному шоколаді, сприяють зниженню кров’яного тиску, зменшують ризик утворення тромбів і покращують кровообіг серця. Це може допомогти знизити ризики інсульту, ішемічної хвороби серця та інших серцевих захворювань.

Допомогає схуднути, як би химерно це не звучало. Нейробіолог Вілл Клоунер вважає, що шматочок чорного шоколаду за 20 хвилин до їжі може знизити апетит аж до 50%. За його словами це відбувається тому, що шоколад сприяє виробітку гормонів, які повідомляють вашому мозку: «Я ситий». Але варто зазначити, що це стосується саме чорного шоколаду, молочний або білий можуть підвищити рівень цукру в крові, що сприяє ще більшій тязі до їжі.

Флавоноли, що містяться в чорному шоколаді покращують роботу мозку, зміцнють пам’ять. За даними досліджень, однією з причин цього може бути те, що флавоноли збільшують приплив крові до мозку.

Дає заряд енергії. Якщо ви намагаєтеся пити менше кави, але важко прожити день без кофеїну, чорний шоколад може допомогти: у 100 г міститься 43 мг кофеїну.

Окрім свого приголомшливого смаку шоколад робить нас щасливішими. У ньому міститься фенілетиламін – органічна сполука, вивільнення якої викликає почуття, схоже на закоханість. 

 Отже, завдяки корисним для здоров’я сполукам і мікроелементам вам варто впустити темний шоколад у своє життя, якщо він ще не є його частиною. Але пам’ятайте – потрібно знати міру! 

 Для тих у кого є протипоказання до вживання шоколаду за станом здоров'я пропонуємо насолодитися «шоколадними книжечками». 












 

Немає коментарів:

Дописати коментар