четвер, 20 липня 2023 р.

Краса і сила Ольги-Русинки

 Українська історія знає чимало прикладів жіночої сили та незламності, проте найяскравішою постаттю в нашій історії однозначно є княгиня Ольга. Дружина князя Ігоря та бабуся Володимира Великого, смілива та рішуча правителька, котра викликала у закордонних правителів повагу, а ворогів нищила безжалісно і жорстоко.

 Колектив бібліотеки-філії № 3 підготував для вас коротенький допис про цю вродливу але вольового характеру жінку.

 Жорстокий характер княгині Ольги не кожен міг би вгадати за її миловидною ніжною зовнішністю. Саме за оту ніжність у сірих очах молодий княжич Ігор покохав її. Ольга була дуже красивою. Її обличчя здавалося вольовим, сильним та трохи суворим. Очі Ольга мала ясно-сірі, наче туман – з глибоким, завжди пильним поглядом. Княгиня була високою на зріст, стрункою, повногрудою, мала красиву тонку шию та прямі невеличкі жіночі плечі. Обличчя її трохи довгасте, вуста яскраві та повні, ніс прямий. Волосся – довге, русяве.

 І у перші роки заміжжя – ранньої юності, і у глибокій зрілості Ольга приділяла багато уваги власній зовнішності, любила розкіш – гарний та дорогий одяг, а крім усього, завжди дбала, щоб слуги, які її оточували, також були бездоганно та дорого вбрані.

 Завжди красива і вимоглива до власного стилю і зовнішності Ольга не забувала і про своє військо. Вона змінила аскетичний та суворий побут воїнів- варягів: знать почала носити парчу і шовк, прикрашати одяг золотом-сріблом, розважатися мисливством та грою у шахи.

 Бездоганний смак, відчуття стилю княгині Ольги – то лише легкий штрих, викресаний з неповного спектра вогнів її характеру. Викресаний, аби осягнути повноту та яскравість цієї величної жінки та перш за все її вклад у появу абсолютно нової Руси, на яку інші держави згодом почали дивитися з подивом і повагою. Подив викликали дипломатичні кроки княгині у стосунках з іншими державами, і у першу чергу, з братньою Візантією: Ольга першою показала, що із сусідами можна жити у дружбі та злагоді, а всі конфлікти вирішувати мирним шляхом.

 Зайнялась реформування всієї державної системи і в першу чергу — системи оподаткування.

 Наприкінці X століття, коли орда кочівників-печенігів у котре вторглася на Київську Русь, княгиня Ольга особисто керувала обороною Києва.

 Першою вона спромоглася налагодити теплі стосунки з підданими та дбала про їх добробут. В епоху її правління почалося будівництво кам'яних будинків. Княжий палац став першою кам'яною будівлею. Ольга ввела у державі окремі правила, за якими спробувала встановити між людьми закон і порядок. З тієї причини рішуче відкинула грубі та жорстокі язичницькі традиції та досить легко й природно перейшла до християнства. 

 За часів правління Ольги народ мав унікальну можливість сприймати, наслідувати, вивчати та переймати кращі зразки візантійської культури, літератури та мистецтва. Сама Ольга завжди надзвичайно любила читати візантійські християнські книги ще до того, як у 955 році таємно прийняла християнство у Києві, а згодом отримала благословення патріарха у Константинопольській Софії.

 Вперше з офіційним візитом у Константинополі – у Магнаврському залі імператорського палацу – Ольгу приймали у вересні 955 року. Її приїзд був справжньою дивовижною подією для багатьох послів і підданих, які бачили зустріч Ольги та імператора Костянтина VII Багрянородного. А все через те, що Ольгу було звільнено від багатьох обов'язкових правил етикету при зустрічі з імператором: потрійного поклону та поцілунку руки. Її гордовитість і шляхетна зовнішність надзвичайно подивувала візантійський двір, і після її від'їзду невдовзі навіть пішов поголос, що Ольга-русинка досить гонорова і свавільна. Княгиня ж на те не зважала зовсім. Тієї осені під час візиту до Константинополя вона переймалася єдиним: як прилучити Русь до християнства і вела з імператором переговори лише з цього приводу.

 У середині XVI століття княгиню було зараховано до лику святих. Її однаково шанують у церквах східного та західного обряду. У зв’язку з отриманим досвідом свята Ольга має почесне звання захисниці всіх християн, які щойно навернулися у віру, а також вдів. 

 Життя та величні справи княгині чотири рази ставали предметом екранізації.





 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар