четвер, 13 липня 2023 р.

Душа України в «Мелодії» Мирослава Скорика (до 85-ти річчя композитора)

 Кожен народ, кожна країна має музичні візитівки, за якими їх впізнають у світі. Вони можуть з’являтися раптово, виринаючи з минулого під впливом обставин, як, наприклад, гімн Січових Стрільців, що пролунав акапельно на порожній Софійській площі у Києві, коли до міста наближалися російські війська, і з легкої руки Андрія Хливнюка наново став символом боротьби українського народу. Можуть прогриміти славою після успіху на міжнародній арені, як «Стефанія» після перемоги «Калуш Orchestra» на Євробаченні 2022. А можуть тихо литися ніжною музикою крізь десятиліття, торкаючись найтонших струн людської душі, як «Мелодія ля-мінор» Мирослава Скорика.  Ця щемлива музика вважається у світі уособленням зраненої і ніжної душі України та перекладена для різних інструментів — від бандури до флейти.

 Окрім численних державних нагород і звань, Мирослав Скорик став співтворцем низки унікальних подій – від першого всесвітньо визнаного українського кінофільму до першої підтриманої Ватиканом опери. Колектив бібліотеки-філії №3 підготував для вас деякі факти про творчість видатного українця.

 Біографія Мирослава Скорика є унікальною. Рід Скориків імовірно має козацьке походження, а серед родичів – видатна співачка Соломія Крушельницька. Народився композитор у Львові 1938 року, усього за рік до того часу, коли польська окупація міста зміниться радянською, і сім’ю Скориків депортують у Сибір. Лише в 1955 році їм буде дозволено повернутися до Львова.

 Із поверненням Скорик навчається у Львівській консерваторії по класу композиції Адама Солтиса. Його музичний смак формувався на творах улюблених композиторів - Клода Дебюссі, Моріса Жозефа Равеля, Стравінського, Прокоф’єва, Лятошинського. Широке визнання Скорик здобув завдяки музиці до фільму «Тіні забутих предків» – першого й одного з небагатьох українських фільмів, які здобули міжнародні нагороди та широку популярність серед українських глядачів. А найвідомішим шедевром композитора залишиться «Мелодія Скорика», а точніше – мелодія з кінофільму «Високий перевал». Мабуть, це єдина мелодія українського композитора, яку з великою імовірністю можна почути від вуличних музикантів.

 Серед багатьох інших творів композитора також варто згадати оперу «Мойсей». Ця опера на знаковий для України біблійний сюжет має унікальну історію постановки. Із 1990-х років, коли українські театри відмовляються від постановок сучасних українських опер, посилаючись на відсутність коштів, Мирославу Скорику вдається неймовірне – дістати гроші на постановку… у самого Папи Римського! Так Іван Павло ІІ став першим понтифіком, який відвідав Україну та який фінансово підтримав по суті світську затію – постановку опери!

 Мирослав Скорик  удостоєний звання Герой України, є лауреатом  Шевченківської премії  та багатьох інших нагород.  Славетний композитор пішов з життя 1 червня 2020 року, проте він назавжди залишиться генієм української та світової класичної музики, а його твори і надалі житимуть в серцях тисяч людей. 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар