середу, 26 липня 2023 р.

Художній світ творів Галини Пагутяк

 Галина Пагутяк справжнє ім'я Москалець Галина Василівна народилася 26 липня 1958 р. в Залокоті Дрогобицького району на Львівщині. Дитинство пройшло у селі Уріж, куди згодом переїхала родина. Дівчинка часто гуляла біля річки Бистриці, любила ходити лісом. А ще більше — слухати містичні розповіді старших. Наприклад, її дідусеві перед Другою світовою війною бачилось видіння: пасучи вночі коней біля вогнища, він помітив, як полум’я почало звиватися, рости вгору, а з нього вилетіла колона (дике весілля) і, за кілька секунд зникла. Згодом Галина дослідить це, дізнається, що дике весілля є у європейських міфологіях та напише роман «Зачаровані музиканти». 

 Рідне село, що є сусіднім з батьківщиною Франка — Нагуєвичами, вона вважає дуже містичним та загадковим. Пізніше воно стане місцем дії багатьох її творів. Саме в Урожі, за словами самої Галини Пагутяк, їй відкрився дивний світ людських вірувань про потойбіччя, до яких вона ставилася більш, ніж серйозно. Себе вважає нащадком молдовського господаря Дракули (Влад Цепеш або як ще його називає Галина Пагутяк Влад Басараб). За словами самої письменниці, про таке походження нагадує сьогодні тільки її руде волосся, яким володіли члени їхнього роду. І хоч у дитинстві дівчинку стригли, аби позбутися цього кольору, вона рада, що залишилась рудою. Слави або дискомфорту «благородне» походження письменниці не приносить. Пагутяк зізнається: усі її книги народжені снами, отже, є підстави вважати її стиль сюрреалістичним, «у мене міфологічне мислення, яке стирає межі між часами».

 Наймістичнішим письменником України, як часто називають її, сама письменниця вважає Франка. За мотивом його переказу про спалення упирів у Нагуєвичах під час холери 1831 р. Галина Пагутяк написала роман «Урізька готика», який авторка відносить до вершинних своїх творів.

 Галина Пагутяк — особлива мандрівниця. Подорожі селами Галичини вилилися 2014 р. в незвичайну книгу розповідей, кілька днів у Туреччині — у повість «Новий рік у Стамбулі». Письменниця часто буває в Ізраїлі, а Єрусалим вважає найтаємничішим містом світу, яке володіє неабиякою харизмою. У своїх творах показує власну зацікавленість країнами Близького Сходу. 

 Окрім містичності, яскравими рисами Галини Пагутяк є незалежність і самодостатність. Це проявляється не лише в її творчості, а й у любові до котів - вона їх обожнює. В її квартирі проживає 5 домашніх улюбленців. «Багато книжок, багато котів – це моє Королівство. І принцеса в ньому – моя дочка Лада», – каже «котяча мама».

 Сьогодні бібліографія пані Галини становить понад 20 книжок, значна частина яких – дитячі, зокрема «Лялечка і Мацько», «Королівство», «Книгоноші з Королівства», «Втеча звірів, або Новий бестіарій» та інші. Галина Пагутяк двічі була лауреаткою літературної премії «Портал», у 2008 році здобула премію «Айстра», а у 2010-му – Шевченківську премію.


 Колектив бібліотеки-філії № 3 вітає пані Галину з Днем народження! Бажаємо творчого вогнику, віри й наснаги, щедрості серця й людської поваги! 

 Усіх своїх користувачів запрошуємо познайомитись із її творами, відвідавши бібліотеку. 

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар