суботу, 6 травня 2023 р.

«Я музику й поезію однаково люблю»

 Олександр Білаш – наш земляк, поет і композитор, романтик, лірик і патріот. Його піснями розквітає Україна, вони – наша невмируща спадщина. До 20 річниці пам’яті видатного українця та у рамках проєкту «У ріднім місті – рідні імена» колектив бібліотеки-філії №3 підготував для вас цікаву інформацію про нього.

 Народився Олександр Білаш на щедрій полтавській землі, у Градизьку, в співочій селянській родині, 6 березня 1931 року. З раннього дитинства він захопився музикою наскільки сильно, що навіть навчання в школі вважав марнуванням часу. Його першим музичним інструментом був акордеон, який йому купила мама, продавши корову. 

 Після невдалої спроби вступу до музичного училища, Олександр Білаш робить ще одну спробу 1947 року та починає навчання у Київській музичній школі для дорослих, де викладали брати Майбороди. Своїм наставником Олександр Іванович вважав Платона Майбороду, з яким товаришував усе життя. 

 Після першого року навчання він вступає на другий курс Житомирського музичного училища імені С.Косенка. Третій і четвертий курси скінчив за один рік. Після того було навчання в Київській консерваторії, викладання у Київському педагогічному інституті та нескінченна мистецька робота.

 Творчий доробок Олександра Івановича Білаша складає понад 260 пісень, 5 опер, 4 оперти, 7 творів для симфонічного та духового оркестру, сім інструментальних та вокально-інструментальних творів тощо.  Окрім того, він є автором 9 поетичних збірок, про які Борис Олійник сказав: «Його вірші – не придаток до музики, а самостійні художні твори, котрі мають свою музику – музику слова…».

 Олександр Білаш став Лауреатом республіканської премії ім. М.Островського, Державної премії УРСР імені Шевченка, був народним артистом УРСР, а пізніше – України, удостоєний почесним званням Героя України. Земляки назвали його ім’ям Градизьку дитячу музичну школу та гімназію, створили музей, а в центрі селища встановили пам’ятник із рожевого граніту. Благодійним фондом імені О.Білаша започатковано Всеукраїнську мистецьку премію імені Олександра Білаша «За вагомий внесок у духовний розвиток України». Також від 2000 року на Горі Пивисі, що височіє на околиці Градизька, щорічно проводиться культурно-мистецьке свято «Пісенне джерело», яке започаткували сам композитор та народна артистка України Раїса Кириченко. Пивиха була улюбленим місцем Олександра Івановича в дитинстві, і саме там він черпав натхнення та надихався на творчість.

 Пісні Олександра Білаша стали воістину народними, їх знають та переспівують кілька поколінь поспіль. Пишаємося видатними земляками та вкотре впевнюємося, що українці – найспівучіша нація у світі!

Немає коментарів:

Дописати коментар