четвер, 3 листопада 2022 р.

«Мені пощастило – я можу висловлюватись на папері»

 

3 листопада виповнюється 70 років від дня народження Леся Подерев'янського, відомого українського художника і письменника, улюбленця різних поколінь серед українського населення – від людей похилого віку до зовсім юних, незважаючи на соціальний статус, стать чи освіту. 

Колектив бібліотеки-філії №3 підготував для вас цікаву інформацію про життя та творчість митця.

Його письменницькі роботи відомі більше, ніж картини, але це анітрохи не зменшує його заслуг, як художника. Лесю Подерв'янському  просто судилося стати художником, або, як каже сам Лесь, «митцем», людиною мистецтва. Він народився у творчій родині живописців, тому з раннього дитинства виховувався в любові до мистецтва. Художниками були і батьки Олександра, і його бабусі-дідусі. З 80-х років і сам Подерв'янський став членом Спілки художників тоді ще Української СРСР. 

Навчався у Київському художньому інституті за спеціальністю станковий живопис, графіка, театральний живопис. Серед його викладачів були Яблонська та Стороженко.

Роботам Леся Подерев'янського характерні інтелектуалізм, зухвалість композиційного та ритмічного рішення, багатошаровість змісту,  повідомлень. Інколи він супроводжує роботи іронічним текстовим супроводом.

Художник вважає, що в сучасному мистецтві головне — це ідея, а не виконання. На запитання, ким себе вважає — художником або письменником, відповідає словами Марселя Дюшана: “Все, що робить художник, є мистецтвом”.


Варто згадати, що його картини представлені в художніх салонах і музеях та приватних колекціях як в Україні, так і в Європі та США, а одну з картин, «Воїн, смерть і диявол», придбав відомий американський режисер Вуді Ален. 

Лесь Подерв'янський своєю рішучістю, прямолінійністю, іронічністю та талантом підкорив серце українського народу. І навіть напередодні 60-ї річниці від заснування Київського метрополітену, його голосом ледь не заговорило метро. Саме тоді у керівництва київської підземки виникла ідея залучити відомих людей, які б оголошували станції. Кандидатуру мали вибрати кияни. Зі 147 претендентів найбільше голосів набрав Подерев’янський.  Проте сам митець від ролі диктора відмовився. 

Українська культура яскрава та неповторна, здатна дивувати та надихати. Тож черпаємо позитив із творчості сучасних українських митців! 


Немає коментарів:

Дописати коментар