середу, 8 червня 2022 р.

Кіно-зустріч «Екологічна свідомість людства проти забруднення океанів»

 8 червня - Всесвітній день океанів – день, який дає привід нагадати про те, що Світовий океан є колискою життя на нашій планеті. Ресурси океану – запорука розвитку і подальшого існування людської цивілізації, його простори – арена світової торгівлі. 

 У Всесвітній день океанів колектив бібліотеки показав своїм відвідувачам цікавий відеоролик про водні простори нашої Планети. А для всіх інтернет-читачів підібрав цікаві факти про Світовий океан і його значення для людства.

Океани існували на Планеті за три мільярди років до появи життя;

Вони вкривають 72% Землі і містять 97 % всієї води;

Усередині Світового океану міститься близько 99% всіх живих організмів, яких науці ще належить відкрити і вивчити. Науковці дослідили лише 5% Світового океану. 

Справжні легені Планети не ліси, а океани. Саме вони виробляють 54% кисню та поглинають майже третину вуглекислого газу. За цей процес відповідають крихітні рослинні організми фітопланктони;

Світовий океан регулює: вологість атмосфери, дощі та посухи, впливає на формування вітрів. Також океани поглинають значну частину сонячного тепла, а морські течії транспортують його по всьому світу. Якби не таке природнє регулювання в деяких регіонах планети була б екстремальна погода непридатна для життя. Забруднення його вод викликають досить істотні зміни клімату та погоди на всій планеті. Симптоми таких змін спостерігаються вже сьогодні: повторюються жорстокі посухи і повені, з'являються руйнівні урагани, найсильніші морози приходять навіть у тропіки, де їх зроду не було. 

Світовий океан називають найбільш перспективним і вигідним енергоносієм майбутнього. Хвилі, припливи, течії, різниця температур, запаси водню – усе це може стати невичерпними джерелами енергії, до того ж екологічно чистими.

Океан повністю годує майже половину жителів Планети: риба, молюски, ракоподібні, водорості – усе це ми отримуємо зі Світового океану. Також його біомаса використовується у тваринництві для кормового борошна.

В морській воді знаходиться приблизно 20 мільйонів тонн розчиненого в ній золота, близько тридцяти мільярдів тонн срібла. Якби всю сіль можна було витягти із Світового океану, то цією сіллю вдалося б покрити всю сушу багатометровим шаром.

У літрі океанської води міститься приблизно 35 грам різних речовин, в основному кухонної солі, сірчанокислого кальцію, більше 15% заліза, близько 50% магнію, мідь, кобальт, нікель.

Понад 90 % торгових відносин між країнами відбуваються за допомогою судноплавства. А, ще на океанському дні прокладено понад мільйон кілометрів інтернет-кабелів. Загалом це 97% усього світового трафіку.

14 мільйонів тон пластику, саме стільки лежить на дні океану. Окрім цього у Світовому океані сформувалися вже цілі мертві острови. Найбільший із них Велика тихоокеанська сміттєва пляма, розташована між Гаваями і Каліфорнією. Його площа понад півтора мільйона квадратних кілометрів і це в два з половиною раз більше за Україну.

Поруч із сміттям океан приховує і безліч прекрасного. Так на його дні більше історичних артифактів ніж в усіх музеях світу разом взятих. Це затоплені кораблі, скарби і навіть цілі міста. 

 Стан вод Світового океану сьогодні викликає велику тривогу. Його охорона є однією з глобальних проблем людства. Мертвий океан - мертва планета, а виходить, і все людство!!!








Немає коментарів:

Дописати коментар