понеділок, 27 червня 2022 р.

Я є Україна!

#УІК- _ Незалежність 30, # Книжкові _ проекти _ Незалежність.

 Цьогоріч ми відзначаємо День Конституції України зовсім по-новому. Нова реальність змусила переосмислити важливість державності, закону, національної єдності нашого народу. Зовсім з іншого ракурсу ми поглянули на питання національної ідентичності українців. 

 Цікаве дослідження національної культури, самовизначення українського народу через спосіб повсякденного життя, звичаї, побут, мистецтво розкрила поетеса та письменниця, громадсько-культурна діячка Марія Чумарна в своїй книзі «Я є Україна. Світоглядний всесвіт Українців». Видання перемогло у конкурсі «Книжкові проекти до 30-ї річниці Незалежності України» і надійшло до бібліотеки від Українського інституту книги.

 Авторка розглядає скарби народної культури не як архаїчний спадок, а як генетичне джерело духовної пам’яті і сили для наступних поколінь.

 Книга занурює читача у світоглядний всесвіт давньої України, знайомить із звичаєвою та матеріальною культурою нашого народу, що продовжувалася і міцніла з покоління в покоління. Авторка вкотре нагадує, що поняття «я» і Україна – нероздільні. І ця нероздільність відображена у звичних для кожної людини речах. Тому особливу увагу Марія Чумарна приділяє прадавньому житлу українців, яке ніжно називає «солом’яним храмом». Вона розповідає про будівництво хати, її облаштування, про сакральне значення печі. Також у книзі описані звичаї українців, пов’язані з хатою та подвір’ям.

 Не оминула увагою авторка і тему календарно-обрядових свят в житті українського народу, їх взаємозв’язок із побутом людей та звичаями. В книзі описані прадавні традиції українців на Коляду та Великдень, закликання весни та Зелені Святки, Калита та Водохреща, а також звичаї пов’язані з родинними святами – народженням дитини, хрещенням, сватанням, весіллям.

 Марія Чумарна у своєму етнографічному дослідженні розкриває символізм українського народного мистецтва вишивки, витинанки, килимарства,  писанкарства, декоративного розпису, різьблення. З давніх давен українці славилися своєю майстерністю, працьовитістю, тонким естетичним смаком, що яскраво відобразилося у величезній кількості зразків народної творчості та їх тісному взаємозв’язку із побутом людей.

 Дуже цікаво в книзі висвітлена тема дитинства та виховання. Народна культура виховання базувалася на ставленні до дитини як до ангела, втіленого чистого світла. Незліченна кількість колискових пісень, забавлянок, різноманітних дитячих ігор, пісень яскраво ілюструє споконвічну любов українців до підростаючого покоління. Марія Чумарна пише: «Найбільшим оберегом людини є Любов – бо вона є самою суттю Бога, Його присутністю на землі. Тому коли мама любить дитя, Бог завжди підкаже їй, як чинити, щоб не нашкодити своїй дитині».

 Невід’ємною частиною українською культури є також усна народна творчість. У своїй книзі письменниця зібрала прислів’я та приказки про природу і погоду, пори року, хату, родину, рідний край, людські відносини. 

 Книга «Я є Україна. Світоглядний всесвіт Українців» доповнена незрівнянними ілюстраціями Олега Шупляка та Івана Сколоздри, в яких вгадується і любов до України, і глибокий символізм звичних для кожного українця речей та подій.

 Українці пишаються своїм корінням, своєю культурою, своєю силою. Бути українцем почесно і відповідально водночас, адже ми маємо зберегти і примножити отримане в спадок культурне надбання. Колектив бібліотеки- філіалу №3 вітає вас з Днем Конституції України та запрошує до читання прекрасної книги Марії Чумарної, що відкриє для вас нові сторони в такій чудовій, самобутній українській культурі! 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар