понеділок, 7 лютого 2022 р.

День повітряних зміїв


 Колектив бібліотеки-філіалу № 3 продовжує знайомити своїх читачів із незвичайними святами. 
 8 лютого святкують День повітряних зміїв. Вони приносять людям радість з 5-го століття і з'явилися спочатку в Китаї. Ще їх називають «літуни» або «кайти» - це найстаріші з відомих літальних апаратів, які на протязі тисячоліть використовувалися людьми з різною метою: задобрювали богів, доставляли повідомлення, підіймали в небо прапори, прогнозували погоду, надсилали радіосигнали. Сучасні повітряні змії використовуються здебільшого задля розваги, як народна традиція та як спорт. 
 Хочете трохи історії і цікавих фактів про повітряних зміїв? То ж давайте зазирнемо в історію їх появи, пам’ятаючи, що від самого початку своєї історії вони були провісниками літаків. 
 За однією з версій, приблизно 3 тисячі років тому першого повітряного змія виготовили в Китаї. Для цього в Піднебесній були всі необхідні матеріали — легка шовкова тканина, міцні мотузки, а також пружний бамбук для каркасу. Спершу китайські літуни були прямокутними, прикрашеними міфологічними зображеннями, а деякі з них оснащувалися спеціальними струнами та свистками, щоб під час польоту вони видавали звуки, схожі на музику.

 В Європу повітряних зміїв привезли мандрівники з Азії: 
У 907 році, в поході київського князя Олега на Царгород, була велика кількість літунів у вигляді вершників на конях. Можна уявити, який жах відчула ворожа армія, коли побачила, як просто з неба на неї спускається незліченне русинське військо. 
1295 Марко Поло, повернувшись з подорожі по Азії, привіз до Європи китайських повітряних зміїв.
Картина, написана невідомим голландським художником у 1618 році, зображує дітей, що запускають в небо кайт ромбовидної форми. 
Шотландський вчений і метеоролог Александр Уілсон в 1749 році, досліджуючи коливання температури в атмосфері, підняв за допомогою повітряного змія термометри на висоту 900 метрів.
1752 Бенджаміну Франкліну кайт допоміг продемонструвати експериментально електричну природу блискавки.
Британець Джордж Кейлі експериментував з повітряними зміями протягом 1799 –  1809 років, намагаючись створити літальний апарат, який би зміг транспортувати людину. Зрештою, літуни допомогли Кейлі перейти до планерів, а перший вдалий політ з людиною тривав 40 секунд.
У 1826 році винахідник Джордж Покок запатентував повітряного змія на чотирьох тросах для буксирування колісного екіпажу, який завдяки такому «вітрилу» розвивав швидкість до 30 кілометрів на годину.
У 1887 було здійснено першу аерофотозйомку за допомогою літуна. В роки Першої та Другої світових воєн кайти використовували як засіб спостереження, особливо за ворожими кораблями.
1901 Марконі в своєму експерименті з передачі радіосигналів, який приніс йому славу винахідника радіо, використав повітряного змія як підйомник для антени.
У 1984 братами Легеню з Франції запатентовано повітряного змія для кайтингу, або кайтсерфінгу.
 Останнім часом популярність повітряних зміїв зростає. В основному це пов’язано з розвитком спортивних моделей, які можуть літати на швидкості більш ніж 100 кілометрів на годину.
                                   Кілька цікавих фактів про літунів:
У Китаї, на батьківщині повітряних зміїв, в часи культурної революції існувала заборона на їх запуск. Людям тоді загрожувало ув’язнення на три роки. Ще раніше — в 1760 році — літунів на якийсь час заборонила японська влада, вважаючи, що ця розвага надто відволікає японців від роботи.  
За допомогою повітряного змія ловлять рибу. Кайт з наживкою летить над водою, а коли риба потрапляє на гачок, він знижується, дозволяючи рибалці витягнути здобич. 
В Книзі рекордів Гіннеса зареєстровано найбільшого повітряного змія довжиною 25,475 метра й шириною 40 метрів. Цей велетень злетів у небо над Кувейтом під час фестивалю 15 лютого 2005 року.
Найшвидший політ повітряного змія був зафіксований зі швидкістю 120 миль (193 км) на годину, а одного разу змій пролетів 180 годин поспіль.
Один із японських виробників повітряних зміїв запустив 11 284 летунів на одній мотузці - це найбільша кількість з зареєстрованих на сьогоднішній день.
 Чудово, коли є можливість побувати на якомусь із фестивалів, присвячених повітряним зміям. Це неймовірне видовище з сотень чи навіть тисяч яскравих кайтів у повітрі і особлива атмосфера. Та найбільше щастя зробити летуна самому або просто придбати повітряного змія в крамниці і вирушити на прогулянку до парку чи за місто. Просте дозвілля на свіжому повітрі з мотузкою в руці та літаючим змієм у небі чудово «перезавантаже» психіку і зніме напругу. 
 Найпростішого кайта легко можна виготовити самостійно — з газет та малярної стрічки. Механічне управління, без допомоги будь-яких екранів чи джойстиків, дозволяє «відчувати» його політ. Повітряні змії літають безшумно, адже в них немає двигунів, які б видавали  гучні звуки. Лише звучання вітру в кронах дерев та легке шурхотіння мотузки — в сучасному надзвичайно гамірному світі це справжній відпочинок для наших вух. До того ж повітряні змії — це нескінченні можливості для творчості. Можна обрати кайт будь-якої форми, а потім розфарбувати його на свій смак — в такі кольори, в яких хочеться бачити світ.
 Бажаємо вам відчути вітер в обличчя, нитку в руці і почуття свободи, яке виникає під час запуску повітряного змія!




Немає коментарів:

Дописати коментар